Finansinspektionen välkomnar Nordeas planer på att flytta huvudkontoret till Finland. Det innebär mer likvärdiga konkurrensvillkor för bankverksamheten i Finland. Om planen förverkligas kommer en större del av bankverksamheten i Finland än tidigare att omfattas av en enhetlig tillsyn och reglering.

Det gemensamma europeiska regelverket för banker lämnar dock fortfarande stort utrymme för tillsynsmyndigheternas nationella tolkningar.

– Med tanke på genomsynligheten av finansmarknaden skulle det vara önskvärt med jämförbara kapitaltäckningskrav mellan länderna, säger direktör Anneli Tuominen i ett pressmeddelande.

Finansinspektionens rapport gäller situationen i slutet av juni. Lönsamheten inom banksektorn minskade en aning men är fortfarande på en god nivå. Resultatet tyngdes av affärsutvecklingsprojekt, medan värdepappersrelaterade provisionsintäkter och nettointäkter från handel och investeringar bidrog till resultatet.

Arbetspensionsanstalterna placeringar gav en avkastning på 4,2 procent under årets första halva, det vill säga klart över avkastningskravet. Som en följd av de lyckade placeringarna förbättrades också solvensen.

Liv- och skadeförsäkringsbolagen förbättrade också sin solvens trots att deras placeringar inte hade en lika hög avkastning som under samma period i fjol.