Riksdagen får hugga tänderna i regeringens budgetförslag denna vecka. Regeringen har i dag gett riksdagen sitt budgetförslag för nästa år till riksdagen. Remissdebatten om budgeten börjar i morgon och fortsätter resten av veckan.

Som väntat innehåller propositionen inga pengar för Kvarkenprojektet Midway Alignment of the bothnian corridor. I vintras beslutade statsrådets finans­politiska utskott om att stöda Kvarkenprojektet och den nya färjan med 25 miljoner euro. Men i budgetförslaget som presenterades för några veckor sedan fanns projektet inte med. Enligt uppgifter från bland annat Finansministeriet kommer pengarna i en tilläggsbudget senare i år.

Regeringen föreslår att fyra nya farledsprojekt inleds, bland annat farleden till Karleby och en bro till Karlö. I budgetförslaget beräknas muddringen kosta cirka 45 miljoner euro. Staten och Karleby stad ska dela på kostnaderna. Staten specificerar inte summan som man bidrar med. Det är en förhandlingsfråga, enligt Kommunikations­ministeriet.

Budgetbehandlingen väntas bli livlig i synnerhet efter att statsminister Juha Sipilä (C) förra veckan medgav för Yle att regeringens åtgärder drabbat låginkomsttagare värst.

Slutsumman på budgeten är 55,7 miljarder euro. Underskottet är tre miljarder och det täcks med ytterligare lån. Underskottet är klart mindre än i år. Statsskulden uppskattas uppgå till 110 miljarder euro i slutet av nästa år.