Petteri Koponen ratade två kontraktsförslag från NBA sommaren 2015, framgår det i en biografi om basketspelaren som utkom i dag. Mikko Taatila har skrivit biografin ”Malmin jääräpää”.

Koponen spelade då för Moskvaklubben Chimkij, men hans kontrakt möjliggjorde övergång till NBA.

I boken beskrivs hur nyblivna pappan Koponen bollade frågan fram och tillbaka i flera dagar tillsammans med sin familj. Koponen draftades till NBA i första omgången 2007, men efter det har hans inställning till världens tuffaste basketliga förändrats.

– Jag märkte att NBA inte längre var en tvångstanke för mig, säger Koponen i boken.

– Under mina sista år i Honka och egentligen alla år i Italien gick jag och väntade på att bli tillräckligt bra för att spela i NBA. Det var först när jag tittade på kontraktspappren insåg jag att jag egentligen inte tänkt på NBA på ett par år.

Beslutet att avböja berodde enligt Koponen på att han hade en bra roll i Chimkij och att ett NBA-kontrakt skulle ha varit betydligt mindre lukrativt än att fortsätta i Moskva.

– Jag kan aldrig säga aldrig, men det var tillfället då jag skulle ha kunnat sticka i väg. På sätt och vis kändes det bra att säga nej tack. Andra saker vägde tyngre.