Inget av regeringspartierna är enigt och inget enhetligt mönster finns heller hos oppositionen.

I tisdagens riksdagsdebatt var det motståndarna till höjningen som hördes mest och representanter för alla partier slöt sig till den skaran.

– Jag förundrar mig över att riksdagen, som i allmänhet lyssnar på experter, inte gör det nu då experterna är eniga, sade Samlingspartiets Pertti Salolainen i sitt inlägg mot höjningen från 4,7 procent.

Frågan har sedan länge klassats som en så kallad samvetsfråga, så omröstningen som väntas bli av i november kommer inte att bjuda på någon gruppdisciplin. Alla får rösta som de vill utan att bli straffade av sina partier.

Socialdemokraternas Susanna Huovinen, som tidigare varit omsorgsminister, tillhörde de mest kritiska i tisdagens debatt. Hon motiverade sin ståndpunkt med att folkhälsan är i fara.

– Vi talar om verkligt betydande alkoholproblem. Via de gemensamma skattepengarna betalar vi årligen miljonbelopp för ordningsproblem, hälsoproblem, polisresurser och arbetsfrånvaro. För att inte tala om de rent humana effekterna, som är svåra att sätta ett pris på, sade Huovinen i riksdagen.

Många av tisdagens talare undrade varför regeringen inte planerar några åtgärder för att stärka ställningen för restauranger och krogar. En sänkt mervärdesskatt fanns bland förslagen för att få fler att dricka på krogen i stället för hemma. Förslaget om höjd procentgräns i matbutikerna leder till motsatt utveckling, uppgav många av de kritiska.

Tuomo Puumala (C) efterlyste åtgärder för en mer europeisk dryckeskultur.

– Nu är det i stil med att en rejäl grund läggs ungefär fram till midnatt, då man kommer till nattklubben hemifrån. Och restaurangbranschen tar ofta stryk. Sänkt mervärdesskatt för restaurangerna skulle vara ett bra redskap, som man hoppas på att regeringen mycket noggrant överväger i fortsättningen, sade Puumala som alltså representerar samma parti som statsminister Juha Sipilä.

Samlingspartiets Sinuhe Wallinheimo tycker att den vanliga konsumenten, som enligt honom drar mest nytta av den planerade förnyelsen, inte beaktats tillräckligt.

– Valfriheten utgående från utbudet ökar, priserna går ner och det blir mer pengar över till annat, sade Wallinheimo.

Centern är det regeringsparti som har flest motståndare till 5,5-procentsförslaget, men riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen har anslutit sig till förespråkarna för ändringen.

Regeringens förslag om att låta småbryggerier sälja sina produkter direkt till konsumenten vid bryggeriet fick ett brett stöd över partigränserna. I det förslaget ingår en helt annan övre gräns – 12 procent alkohol.