Delstaten Morelos söder om huvudstaden har drabbats värst.

Människor befaras fortfarande vara instängda under raserade hus.

Flera bränder rasar i Mexico City, där över 40 byggnader har rasat. Tiotals personer har bekräftats döda i och omkring huvudstaden där 20 miljoner människor bor.

I staden gräver räddningspersonal, militär, polis och frivilliga i kollapsade byggnader i sökandet efter överlevande och döda.

Det finns inga uppgifter om finländska offer i jordbävningen, säger Finlands ambassadör i Mexiko Roy Eriksson till FNB. Eriksson säger att 421 personer anmält resa till Mexiko. Största delen av dem har nåtts.

Zoom


Skola kollapsade

Mexikos regering uppger att 21 barn dog sedan en skolbyggnad kollapsade. Guvernören för delstaten Mexico, Alfredo de Mazo, har bestämt att alla skolor i delstaten ska hålla stängt på onsdag så att man kan undersöka om de skadats i jordbävningen, rapporterar BBC.

Enligt Guardian säger Mexikos president Enrique Pena Nieto som besökt skolan att 30 barn och åtta vuxna fortfarande saknas. Nieto höll också ett tal i tv.

– Vi kan fortfarande hitta människor i ruinerna. Håll er tillsammans, följ med medierna, vi håller er uppdaterade, sade Nieto enligt BBC.

Det statliga elbolaget CFE meddelar att 3,8 miljoner människor saknar elektricitet som en följd av skalvet. Myndigheterna avråder människor från att röka på gatorna eftersom gasrör kan ha spräckts. Tidningen Guardian skriver att skalvet tydligen också utlöst ett vulkanutbrott. I Atzitzihuacan, på vulkanen Popocatépetls sluttning, ska en kyrka ha kollapsat mitt under en mässa och guvernören i Puebla Jose Antonio Gali säger att femton personer dödades.

Zoom


Zoom

En man kunde räddas från den här raserade byggnaden i Mexico City. Foto: Lehtikuva/AFP Photo


"Samma mardröm"

Skalvet som skakade Mexiko hade magnituden 7,1 enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Det inträffade ungefär klockan 14.15 lokal tid åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla på 51 kilometers djup.

Det var bara timmar efter att många människor runt om i landet deltagit i övningar om hur man ska bete sig under jordbävningar. Skälet till dessa övningar är att 19 september är årsdagen av det förödande jordskalvet 1985, då mer än 10 000 människor omkom.

Många av invånarna i staden kommer ihåg det katastrofala jordskalvet i staden för 32 år sedan.

– Jag är så orolig. Jag kan inte sluta gråta. Det är samma mardröm som 1985, säger Georgina Sanches, boende i Mexico City, till AFP.

– Det är hemskt. Jag tror att det här var den kraftigaste jordbävning jag någonsin känt. Jag vet inte hur kraftig den var, men det var hemskt, säger Pedro Cruz som i likhet med många andra föräldrar rusat för att hämta sina barn i skolan.

– Det var hemskt. Jag ville inte gå nära träden. Jag måste bara hålla i marken, säger Leiza Visaj Herrera.


"I chock"

Fredrik Lamell, som studerar vid tekniska universitetet i Mexico City, berättar om skräckscener i samband med skalvet, då han befann sig i ett klassrum. Han beskriver jordbävningen som mycket värre än den som skedde för två veckor sedan.

– När hela byggnaden rör sig, när bord ramlar, takplattor ramlar, projektorn ramlar – då får alla panik och springer ut, säger han till TT.

Provisoriska utomhussjukhus har satts upp på gatorna, där överlevande kan få vård.

Mexicos Citys borgmästare Miguel Ángel Mancera uppmanar på Twitter människor att markera sig säkra med Facebooks "safety check"-funktion.

Zoom

I Mexico City gräver nu räddningspersonal, militär, polis och frivilliga i kollapsade byggnader i sökandet efter överlevande och döda. Foto: Lehtikuva/AFP Photo


"Ligger illa till"

Enligt Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet, kan skalvet få förödande konsekvenser – framför allt i närområdet. Flera mindre städer ligger i närheten av jordbävningens epicentrum.

– Skalvet inträffade bara 35 kilometer från en stad med 35 000 invånare. Det kan bli mängder av dödsoffer, är jag rädd, säger Tryggvason till TT.

Samtidigt ligger huvudstaden illa till, förklarar han:

– Mexico City är beläget väldigt olämpligt ur jordbävningsperspektiv, det ligger ju mitt i en sedimentbassäng och det förstärker. Det är ungefär som ett förstoringsglas som fokuserar jordbävningsenergin, så det kan skaka ganska rejält fast avståndet är stort till epicentrum.

Tidigare denna månad drabbades Mexiko av en jordbävning med magnituden 8,1. Minst 98 personer miste livet i det skalvet.