Målet med Snygg Beach-kampanjen var att ge det 100-åriga Finland 100 rena stränder. Nu har målet uppnåtts och hittills har 102 stränder städats. Stränder har städats med talkokrafter på olika håll i Finland, också vid insjöarna. Den nordligaste stranden finns i Kalajoki, den östligaste havsstranden i Fredrikshamn och den östligaste insjöstranden i Villmanstrand. Den sydligaste talkostranden finns i Hangö.

– Att kampanjens mål nåddes var en verkligt god nyhet. Samarbetet med olika partner har gett kampanjen och förebyggandet av nedskräpning positiv synlighet både i Finland och i Norden. Det är tack vare alla de hundratals aktiva frivilliga som deltagit i Snygg Beach som målet har uppnåtts, säger projektchef Anna von Zweygbergk från Håll skärgården ren.

Förra veckan kulminerade Snygg Beach i en supervecka då stränderna städades inför hösten i samarbete med olika aktörer. Håll skärgården ren ordnade då tillsammans med sin huvudsamarbetspartner Wärtsilä talkon i Åbo, Helsingfors och Vasa. I Vasa städades stranden vid Metviken.

– Av det skräp som samlats in under de tidigare kampanjerna har cirka 70 procent varit plast och fimpar. Uppskattningsvis 80 procent av skräpet på stränderna härstammar från land. Vi hoppas att Snygg Beach förutom sin funktion som konkret städevenemang också ska öppna allmänhetens ögon. Var och en kan genom sitt eget agerande påverka nedskräpningen av vattendragen, säger von Zweygbergk.

Kampanjen ordnades i år för fjärde gången.

Under kampanjens gång samlas också information om skräpet som hittas på stränderna med hjälp av en skräpblankett som finns på kampanjens webbplats. Det slutliga resultatet för detta år offentliggörs i början av nästa år men redan nu har det framgått att skräpet som hittats på stränderna motsvarar resultaten från de senaste åren.