I högstadiet byggde Paula Vesala upp en skyddsmur omkring sig själv. Hon förberedde sig varje morgon på att höra mobbarnas glåpord.

”Mina erfarenheter av mobbning hänger samman med hurdan konstnär jag blivit. Skyddsmuren var först närvarande på högstadiet och senare under min karriär som artist. Kändisskapet var skrämmande, när internet plötsligt fylldes av elaka kommentarer”, berättar Vesala.

Att få höra skällsord, bli spottad på och stängas ute från gemenskapen formade henne till en hårdhudad ung kvinna. Hon blev sedan en av Finlands största popstjärnor, först som en del av PMMP och senare med solokarriär.

Vesala minns att högstadiets korridorer ständigt präglades av hot om våld. De värsta bråkstakarna kunde slå till plötsligt, och lärarna ingrep inte. I Vesalas fall hände det till och med att lärarna underblåste hennes svåra situation.

”Jag försvarade mig ofta genom att provocera bråkstakarna. Egentligen mådde jag dåligt och försökte fly in i musikens värld. Lärarna kunde inte se att eleverna mådde dåligt och orsakerna till detta. En viss lärare kunde slänga ut mig i korridoren innan undervisningen började. Värst kändes det när andra låtsades att du inte fanns, eller när de ville dig illa.”

Öka medvetenheten om mobbningens dystra följder

Många finländare känner igen sig i Vesalas erfarenheter. I den undersökning som Veikkaus nyligen genomfört uppgav hälften av de svarande att de utsatts för mobbning. Under tidigare årtionden ingrep man sällan mot mobbning.

”Till all lycka pratas det om mobbning nuförtiden. Barn och unga får inte lämnas ensamma. Erfarenheten av att bli mobbad kan vara bottenlöst ensam och påverka hela resten av livet”, säger Vesala.

Att utsättas för mobbning kan leda till paniksyndrom, ångest och andra psykiska problem. Därför tycker Vesala att man borde upplysa barn om vilka saker som kan vara sårande och varför.

”Jag skulle vilja att det i varje skola fanns någon som barnen vet att de kan prata med när de har problem. Att barnet skulle ha en trygg människa att vända sig till.”

Att ingripa vid mobbning i ett så tidigt skede som möjligt hör också till principerna för programmet VERSO från Finlands forum för medling. Verso ger skolelever möjlighet att reda ut och lösa sina meningsskiljaktigheter redan innan de utvecklas till mobbning. Versos verksamhet finansieras med intäkter från Veikkaus spel.

”Verso definierar inte mobbning utifrån. Parterna får själva beskriva vad som har hänt och hur det kändes. Efter medlingen ingår de unga ett avtal, och man följer upp att avtalet respekteras”, berättar Versos programkoordinator Maija Gellin.

Programmet har gett goda resultat: över 90 procent av medlingarna leder till ett varaktigt avtal. Därför tror Gellin på de ungas förmåga att ta ansvar för sin egen gemenskap. Medlingsverksamheten leds alltid av ett team bestående av Verso-ledare som utbildats bland skolans personal. Systemet skulle inte fungera utan dem.

”Ibland förekommer fall som är så ledsamma att medling inte hjälper. Det krävs ett starkt grepp av de vuxna i skolorna, för att få bukt med mobbning från fall till fall.

Hyser inget agg

Paula Vesala tänker tillbaka på sin skoltid med barmhärtighet. Ibland förundras hon över att tidigare mobbare kommer fram för att lovorda hennes framgångar inom musikbranschen. Alldeles som om hånet under skoltiden varit ett helt normalt beteende.

”Jag hyser inte agg mot någon. Högstadiet var en kamp för överlevnad för var och en av oss. Många hade dåliga hemförhållanden och fick inget stöd från skolan. Det är sorgligt att det gått riktigt illa för de värsta mobbarna”, berättar Vesala.

Också Gellin från Verso-programmet betonar de ungas varierande bakgrunder, men är bekymrad över utpekande definitioner. Ingen borde på förhand sorteras in i något fack, fastän det skulle kännas som en enkel lösning.

”En del unga klarar inte av att bryta sig loss från den roll som de tilldelats. Detta gäller såväl mobbare som mobboffer. Jag understöder att saken tas upp till tidig diskussion, där de unga ansikte mot ansikte kan lösa sina motsättningar och hitta en lösning,” säger Gellin som håller på att slutföra en avhandling i ämnet.

Idag bor Vesala i Los Angeles och iakttar skolvärlden som mor till en nioårig pojke. Att följa med i vardagen väcker känslor, särskilt det hur dagens unga är tvungna att kämpa med nätmobbning.

”Det är hemskt att tänka på att det inte går att komma undan den mobbning som sker på sociala medier. Gemenskap på nätet kan också innebära räddning. Där kan man hitta en människa med samma syn på saker och ting. Jag tror att det för varje människa finns någon som tycker att just han eller hon är världens coolaste.”


VERSO-programmet från Finlands forum för medling, HelsingforsMission, Mannerheims Barnskyddsförbund, Walter ry och flera andra organisationer arbetar varje dag för att minska mobbningen, med hjälp av intäkterna från Veikkaus spel. På det sättet skapar vi tillsammans möjligheter för en bättre framtid.


Veikkaus är ett inhemskt spelbolag, och vi har en speciell uppgift. Vi vill att våra spel spelas på ett tryggt sätt och med måtta. Nästan alla vuxna finländare spelar våra penningspel, och vi har 1,9 miljoner förmånskunder. Tack vare spelarna samlas varje år över en miljard euro in för det gemensamma goda. Intäkterna från spelen används för att erbjuda möjligheter till ett bättre liv.


Företagets kontaktuppgifter:
Tfn 09 437 01 (lna/mna), öppet må–fre kl. 8–17.
Veikkaus Ab, PB 1, 01009 Veikkaus
https://www.veikkaus.fi/mahdollisuuksia
https://www.facebook.com/veikkaus/