Korsholm och Vasaregionen tog på torsdagskvällen ett stort steg in i framtiden.

Med formuleringen ”målet för Korsholm är ett samgångsavtal som fullmäktige därefter tar ställning till”, beslöt Korsholmsfullmäktige med 26 röster för och 17 mot, att inleda fusionsdiskussioner med Vasa.

Trots de klara siffrorna saknades inte dramatik. Genast efter fusionsomröstning föreslog Alice Lillas (SFP), till många partikamraters stora överraskning och förtret, att Korsholm ska ordna en rådgivande folkomröstning innan fullmäktige fattar beslut om fusion med Vasa. Lillas förslag segrade med röster 23-20.

Korsholms beslut att inleda fusionsförhandlingar med Vasa är historiskt, men också strategiskt motiverat.

Internt bland de förtroendevalda i Korsholm har det dock varit en lång och upprivande process. Torsdagskvällens möte var inget undantag, men nu gäller det att gå vidare.

Enligt Korsholms styrelseordförande Lars Gästgivars kommer kommunen nu på bred bas att noggrant förbereda sig för förhandlingarna (VBL 22.9).

Han poängterar att förhandlingsdiskussionerna inte ska vara ett projekt för en liten klick, och vill därför inkludera alla fullmäktigeledamöter som vill delta i arbetet. Gästgivars vill heller inte lista knäckfrågor för Korsholm, utan säger att alla ledamöter borde få komma till tals med sina önskemål. Hans bedömning är att det behövs minst tio grupper förhandlingsgrupper, eftersom det finns många specialområden som kräver folk med sakkunskap.

Det finns stora frågor och det finns små frågor, men som vi alla vet så bor djävulen i detaljerna. Det är ett drygt arbete att förbereda sig för förhandlingarna, därför räknar Gästgivars med att det troligen går till nästa år innan det börjar hända saker.

Kommunstyrelsen kommer att ha det operativa ansvaret för förhandlingsprocessen. Det är också ytterst viktigt vem som respektive kommun utser att förhandla, individernas förmåga att ge och ta är mycket avgörande för slutresultatet.

Det blir nu intressant att se vilka reaktioner Korsholms beslut väcker i Vörå, Malax, Korsnäs och Laihela. Redan under torsdagskvällen kom det signaler från politiker i Vörå att man kanske borde hoppa på samma tåg för att vara en organisk del av det som kan bli en ny helhet, med allt vad det innebär. För visst är det lättare att påverka sin framtid om man aktivt sitter med vid de bord där riktlinjerna utformas.

Korsholms kommunstyrelseordförande Lars Gästgivars har kanske inte höjts till skyarna för sina ideologiskt politiska insikter av teoretisk karaktär. Däremot har Gästgivars enorm erfarenhet av att förhandla, och han hade inte heller blivit den mycket framgångsrika affärsman han är ifall han inte varit en driven förhandlare.

Efter åren som drivande kraft inom arbetsgivarorganisationen i sin bransch och erfarenheterna som riksdagsledamot så vet han nog hur slipsten skall dras. Resultaten talar för sig själva.

Det betyder att Korsholm inte kommer att dyka upp till förhandlingsbordet utan strategi och med en tom portfölj, tvärtom.

För Korsholm innebär detta att de nu har rätt person på rätt plats. Att han dessutom månar om att inkludera hela fullmäktige i förberedelserna är en mycket viktig markering internt. Utan en bred förankring nås inga hållbara resultat.

Korsholmsfullmäktiges historiska beslut är en viktig signal till alla i regionen att man bör vara proaktiv för att positionera inför framtiden. Att en stor majoritet av fullmäktigeledamöter ansåg att fusionsförhandlingar ska inledas ger förhandlarna ett starkt mandat.

Det finns heller ingen anledning att tro att det förhandlingsresultat som uppnås med Vasa inte skulle gagna alla parter. Därtill är ju SFP största partiet i bägge kommunerna. Sedan är det upp till fullmäktigeförsamlingarna i respektive kommun att ta ställning till avtalet, och i Korsholm efter en rådgivande folkomröstning.

Oberoende av hur utfallet blir, kommer förhandlarna nu på konkret nivå att vända alla stenar för att försäkra sig om att invånarna i regionen kan möta en bättre framtid. I en sådan process finns bara vinnare.