– Det skulle klart effektivera EU:s beslutstagande, göra det snabbare. Ett möjligt område är utrikespolitiken, sade Katainen i Helsingfors på fredagen.

Katainen säger att man på så sätt kunde undvika de situationer som setts i FN:s säkerhetsråd där helt självklara beslut blivit hängande eftersom de blockerats av någon.

Han tror inte att EU inom utrikespolitiken skulle ta sådana majoritetsbeslut som verkligen skadade något medlemsland.

– Det är inte heller helt rätt att ett medlemsland, på grund av något skevt intresse, kan blockera en åsikt som hålls av 27 eller i framtiden 26 medlemsländer, sade Katainen.

Tidigare i månaden sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt linjetal att han stöder tanken att viktiga beslut om den inre marknaden oftare ska kunna tas som majoritetsbeslut.

Enligt EU:s regelverk krävs det 16 länder för majoritet. Ländernas samlade befolkning ska samtidigt utgöra minst 65 procent av hela unionens befolkning.

Begränsat gemensam ansvar?

I slutet av året kommer EU ekonomiska och monetära union Emu att tas upp på förhandlingsbordet efter att kommissionen lägger fram en rad förslag. Efter eurokrisen är till exempel ökat gemensamt ansvar en känslig fråga. Katainen anser att Emu inte borde utvecklas i linje med åtgärder som togs under den djupaste krisen.

– Det kan väl uppstå ett läge där om man klarar av att märkbart minska riskerna – till exempel genom att minska kopplingarna mellan stater och banker – så kan det uppstå ett behov av begränsade gemensamma ansvarselement, sade Katainen.

Han säger att det inte betyder att existerande skulder skulle omfördelas.

Inga framtidsbeslut

Katainen har i internationella medier tippats som en möjlig efterträdare till kommissionens nuvarande ordförande Juncker. Spekulationerna är naturliga eftersom Katainen tillhör samma EPP-parti som Juncker.

På fredagen sade Katainen att han inte har några planer på att inleda en ordförandekampanj.

– Jag vet att mitt namn kommer upp då och då. Jag har inte riktigt någon uppfattning av vad jag vill göra efter den här perioden. Om jag måste tippa något så tror jag att jag kommer att ha helt andra uppgifter än de jag haft hittills.