Då IOK tidigare misstänkts för att inte göra sitt bästa i antidopningsarbetet stärker den starka kopplingen inte antidopningsorganisationens trovärdighet. Wadas medicinska chef Alan Vernec tycker ändå att både IOK och andra organisationer är på väg åt rätt håll.

– Jag tycker det finns massor med passion för ren idrott inom idrottsvärlden och det gäller även IOK. Jag vill inte tala idrottspolitik eller vad IOK gör eller låter bli att göra, men jag ser massvis med vilja för ren tävlan, säger Vernec.

IOK har under nuvarande ordföranden Thomas Bach varit inkonsekvent mot Ryssland och under våren avslöjades det att ett misstänkt jamaicanskt clenbuterolfall från Peking 2008 sopats under mattan. Återanalyser av gamla dopningsprov skapade misstanken.

– Om man ser på vissa internationella idrottsorganisationer under gångna årtionden så har det verkligen funnits ett utrymme för förbättring i deras ledningar. Men jag anser att alla organisationer vi samarbetar med är på väg åt rätt håll, säger Vernec.

Han är i Helsingfors för att delta i en stor medicinsk konferens om dispenser. Systemet där vissa idrottare får använda i övrigt förbjudna preparat har diskuterats extra mycket sedan hackergruppen Fancy Bears gick ut med stora mängder tidigare hemlig information om vem som fått tillstånd till vad. Vernec uppger att undersökningar pågår om eventuellt fusk via ansökningar om dispens.

– Ingenting alarmerande har uppkommit. Det betyder ändå inte att ingen fuskar med dispenserna, men dispenssystemet fungerar bra. Vi undersökte statistiken från OS i Rio. Där hade 143 idrottare dispenser och det var totalt 11 300 tävlande. Det fanns ingen extra hög koncentration av dispenser bland medaljörerna, säger Vernec.