Över hela planen i Elisastadion har små grupper av barn och unga bildats. Någon övar dribblingar medan de yngsta tar upp bollen med händerna. I dag får alla, oberoende ålder, gratis testa på hur det är att spela på planen i stadion. Evenemanget kallas "Hoppis" och ordnas nu för första gången.

– Syftet med det är att ge vasaborna möjlighet komma hit och se hur stadion ser, säger Kaisa-Leena Ahlorth som är direktör för Vasaregionens arenor.

En familj som kommit till stadion är Susanna Saari och hennes fyraåriga son Aarni Savola. De brukar ofta gå ut den här tiden och passade på att besöka stadion.

– Det är ett jättekul evenemang. Här kan barnen springa så mycket de vill, säger Saari.

Aarni Savola har precis börjat delta i VPS:s satsning för de allra yngsta barnen "Nassikkafotis". Under träningarna får barnen bekanta sig med sporten genom olika bollekar. Evenemanget i stadion är ytterligare ett sätt för Savola att bekanta sig mera med sporten.

– Det är så sällan man har möjligheten att komma hit till själva planen, säger Saari.

Kaisa-Leena Ahlroth berättar att själva idén om ett evenemang för barn, unga och familjer kom från föräldrar som har barn som är intresserade av fotboll.

– De har frågat om det finns möjlighet att komma hit utanför träningarna. Alla fotbollsföreningar och lag har kanske inte ens tränat i stadion alls, säger Ahlroth.

Evenemanget kommer att ordnas igen söndagen den 1 oktober mellan klockan 9.30 och 11.30. De som kommer till evenemanget ska ha med egna fotbollar och alla barn under tolv år behöver ha en vårdnadshavare med.

– Vi kommer att fortsätta ordna det här evenemanget om det finns behov och intresse, säger Ahlroth.