Partiet har blivit en vattendelare – vissa av invånarna ser nu fram emot "en opposition värd namnet" i förbundsdagen, andra är upprörda över framgångarna.

De färgglada huskropparna ligger utspridda mellan grönområden och motorleder. Regnet faller över stadsdelen Marzahn-Hellersdorf i östra Berlin, där Alternativ för Tyskland (AfD) är som starkast i den tyska huvudstaden, åtminstone av resultatet i fjolårets delstatsval att döma.

Kring busstorget hänger flera av AfD:s valplakat. "Nya tyskar? Det fixar vi själva." Eller: "Burka? Vi tänder på bikini."

– De har ett vettigt valprogram utan en massa floskler, säger Maria Elstner, som är på väg in i vallokal 211, alldeles intill Marzahns pendeltågsstation.

Hon har sympatiserat med AfD från början, sedan grundandet 2013.

– Tyskland måste fortsätta vara Tyskland, och inte infiltreras av främmande kulturer. Hemma låser jag ytterdörren för att känna mig trygg, och jag förväntar mig att regeringen gör detsamma med vårt land.

I en skolbyggnad någon kilometer därifrån har Simon Efler just röstat. Den ena rösten fick De gröna, den andra gick till vänsterpartiet Die Linke, som också är starka i Marzahn-Hellersdorf.

AfD har han inget till övers för.

– Det är omöjligt att ta dem på allvar. Sättet de kampanjar på är rent äckligt, allt bygger på att hetsa och skrämma folk.