– Även om partiets röstandel inte skiljer sig speciellt mycket från de senaste enkäterna så ser det ut att komma på tredje plats. Att den här sortens höger, eller till och med radikalhöger, växer i Tyskland är en betydande förändring, säger universitetsrektorn Elo.

– Visst, kristdemokraternas resultat blev rätt mycket mindre än vad som väntades. Före valet talades det om 38 eller 40 procent. Sossarna (SPD) fick det resultat som förutspåddes i de sista enkäterna.

Elo anser att SPD:s snabba meddelande om att partiet går i opposition delvis är regeringsspel.

– I ljuset av resultatet finns det två möjliga regeringskoalitioner: en stor koalition eller en så kallad Jamaica. SPD:s taktik kan vara att sätta press på Merkel. Om förhandlingarna med liberalerna och de gröna inte leder till resultat så har Merkel egentligen inget annat alternativ utöver att försöka hitta en koalition genom nyval. Det ger sossarna möjlighet att höja insatserna något för att driva igenom sina preferenser, säger Elo.

Även om AfD inte har något att hämta i regeringen så kommer partiet att få viktiga utskottsposter. Elo förutspår stormiga tider i förbundsdagen.

– Även i Tyskland finns det en viss arbetspraxis som gäller i förbundsdagen. De kommer säkert att testa gränserna för hur mycket de kan flirta med extremistiska teman. Mycket beror naturligtvis på hur de övriga partierna reagerar.