När sittande presidenten Sauli Niinistö i våras meddelade att han ställer upp för omval gjorde han också klart att han inte kandiderar för sitt tidigare parti Samlingspartiet. I stället skulle han samla in de 20 000 namn som krävs för att ställa upp för en valmansförening.

Insamlingen har nu avslutats och på måndag morgon den 25 september räknade man till hela 156 000 anhängarkort för Niinistö. Korten har samlats in på drygt 500 insamlingsevenemang och över 120 fasta insamlingsställen.


Och resultatet är förstummande, säger Heikki A Ollila, som är valombudsman för Niinistös valmansförening. Enligt honom vittnar det om att finländarna anslutit sig till folkrörelsen på bred front.

– Vårt mål var givetvis att säkerställa de behövliga 20 000 anhängarkorten. Viktigare än antalet är att så många finländare som möjligt får möjlighet att delta i folkrörelsen och stöda Sauli Niinistö om de så önskar, säger Ollila.

Man räknar ännu med att en del kort kommer att trilla in per post.

Anhängarkorten ska senare i höst överräckas till Helsingfors valkretsnämnd som ska granska och räkna dem.


Sauli Niinistö har meddelat att han inleder sin egen valkampanj efter självständighetsdagen. Han kommer ändå att inleda valdiskussionerna exceptionellt tidigt med debatter redan i oktober och november, enligt kampanjsidan.

Niinistös valkampanj har ändå varit i full gång på sociala medier. Den bedömningen gjorde forskaren Mari Marttila på lördagen. Marttila forskar i hur sociala medier används i politiken.

– Kampanjen har varit mycket aktiv. Jag tycker inte att det alls är överraskande, sade Marttila, som gör sin doktorsavhandling vid Helsingfors universitet, till FNB på söndagen.

Marttila anser att Niinistös agerande som sittande president har utnyttjats flitigt i kampanjen.


I presidentvalet kandiderar även Tuula Haatainen (SDP), Pekka Haavisto (Gröna), Matti Vanhanen (C), Merja Kyllönen (VF), Laura Huhtasaari (Sannf) och Nils Torvalds (SFP).

Dessutom meddelade Paavo Väyrynen i somras att han också vill ställa upp för en valmansförening. Om han lyckas samla in de 20000 namn som krävs grundas hans valmansförening på självständighetsdagen den 6 december.

Den första valomgången hålls söndagen den 28 januari 2018. Om en kandidat då får över hälften av alla röster blir den ny president. Annars hålls en andra valomgång mellan de två kandidater som fått flest röster två veckor senare.