Vid naturresursplaneringen, som startar i Österbotten på torsdag, söker Forststyrelsen tillsammans med intressentgrupperna nya innovativa och hållbara sätt att använda statsägda marker och vattnen i landskapen Norra Österbotten och Mellersta Österbotten.

Forststyrelsen förvaltar tredjedel av mark- och vattenarealen i Österbotten vilket sammanlagt är över 1,6 miljoner hektar. De största sammanhängande statsägda markerna i planeringsområdet finns i Koillismaa. I områdets västra och södra delar är statens marker mindre och mer spridda, medan vattenområdena är stora.

Planeringen görs tillsammans med en samarbetsgrupp som företräder intressentgrupper. Österbottens samarbetsgrupp har 28 företrädare för organisationer i föreningssektorn, inom undervisning och forskning, i företagssektorn och den offentliga sektorn. I planen presenteras nya innovativa möjligheter att utnyttja områdena på ett hållbart sätt.

Samarbetsgruppens första workshop hålls i Limingoviken torsdagen den 28 september. De följande workshoparna hålls sedan i november och februari. Planeringsprocessen resulterar i Österbottens naturresursplan som blir klar våren 2018. Planen styr en hållbar användning av statens marker och vatten i landskapen Mellersta Österbotten och Norra Österbotten under femårsperioden 2018–2023.