Kom i julstämning med Siru eller Monica

Siru ger konsert i sin hemstad Vasa.

Artisten Siru uppträder på Ritz fredagen den 22 december klockan 19. Konserten går under namnet Joulumieli och sång som får en i julstämning utlovas.

På fredagen klockan 19 ordnas också en konsert i Trefaldighetskyrkan. Mezzosopranen Monica Groop uppträder tillsammans med Vasas egen barockensemble och framför de mest älskade barockjulsångerna, såsom arior från Bachs Juloratorium.

Sjung in julefrid

Sångfoglarna sprider julfrid i Oravais kyrka på lördag.

Sångfoglarna sjunger in julfriden i Oravais kyrka fredagen den 22 december klockan 20.

Orkestern består av Pernilla Nilsson-Wik på oboe, Salla Niemi på violin, Bo Lund på dragspel och piano, Karl-Johan Heikius på gitarr, Kevin Nordqvist på gitarr, Joel Söderström på cajon, Mikael Österberg är kapellmästare och spelar bas. Som ljudtekniker fungerar Bo Nordqvist.

Se jultablån vid Trefaldighetskyrkan

I Trefaldighetskyrkan kan man se jultablå.

Julevangeliet varvas med musik, dans och drama i jultablån "Ett barn blir oss fött, en son blir oss given" lördagen den 23 december klockan 18. Jultablån hålls på svenska men textas till finska och engelska och musiken är på alla tre språk.

Mys framför tv:n

Lämnar du helst inte hemmets lugna vrå under julhelgen? Inga problem, vi har några tips till dig som helst myser hemma också.

The Christmas Chronicles (2018) erbjuder ett äventyr för hela familjen. Syskonen Kate och Teddy bestämmer sig för att försöka fånga tomten på bild. När de får syn på honom kryper de ner i hans släde. Det leder till ett äventyr som riskerar att förstöra julafton. Filmen är skapad av samma personer som Harry Potter och de vises sten och julklassikern Ensam hemma. Den finns på: Netflix

Traditionen med Kalle Anka på julafton fortsätter, men före det visar SVT en timme med Astrid Lindgrens folkkära figurer. I år är det David Batra som tänder juleljuset strax före Kalle Anka klockan 16.

Mys med filmer, antingen hemma eller på bio.

Fler jultraditioner

På julafton visar Yle tv2 Snögubben, en gripande berättelse om vänskapen mellan en liten pojke och en snögubbe. Den animerade filmens uppföljare visas senare på samma kanal.

Ingen finsk jul utan lite rock och metal. På julafton från klockan 21 visar Nelonen konserterna Raskasta joulua 2023 och 2022.

Premier League-fotbollen pågår under hela julen och för första gången på 28 år spelas en match på självaste julafton. Klockan 15 sänder Viaplay Wolverhampton mot Chelsea.

Juldagskonsert med kammarkör

På juldagen blir det konsert i Korsholms kyrka.

På juldagen blir det konsert med kammarkören Psallite som sjunger Gaudete av Anders Öhrwall och julsånger. Dirigent är Erica Nygård, Emilia Alho och Maria Besis spelar flöjt och Michael Ford spelar fagott. Olle Victorzon står för textläsningen.

Konserten börjar klockan 21 och hålls i Korsholms kyrka.

Juldagsbio

Att gå på bio på juldagen eller i mellandagarna hör till mångas årliga traditioner – kanske för att det är skönt att slappa i en biostol medan man fortfarande bearbetar julaftonens måltider.

I Vasa kan man till exempel se premiären av "Ett sista race", där bland andra Malin Åkerman och David Hellenius är med. Ledmotivet till filmen står Hooja för. Också finska "Syke – Särkynyt sydän" har premiär på juldagen.

Jonny och Felix som stod i köket var osäkra på vad

Laga mat som på 1700-talet

Nyfiken på att testa lite annorlunda recept? Ta en titt på då vår kollega Jonny Huggare Smeds tog sig an några julrecept från 1700-talet och låt dig inspireras. Hur låter en ragu på lammbog? Eller sikruletter gjorda på risgrynsgröt och kräftstjärtar?

Här hittar du flera recept, videor och juryns betyg.

Att lyssna på

Vår egen podd Pappalandia bjuder på ett julavsnitt. Snart bankar tomten på dörren och då passar Tomas och Johannes på att berätta om sina nissedörrar. Tomas fru är den som håller i taktpinnen hemma hos dem men hon erkänner att idéerna börjar tryta. En höjdare var däremot när nissen hade pruttat i en burk.

På julafton kan du lyssna på alla Yles vinterpratare på Arenan. Journalisten Riikka Suominen vinterpratar om polyamori medan komikern och medieprofilen Märta Westerlund pratar om att övervinna sin scenskräck.

Elisabeth Rehn vinterpratar om människor och situationer som har präglat hennes syn på trygghet.

Tidigare jämställdshets- och försvarsminister Elisabeth Rehns vinterprat handlar om människor, mordhot och situationer ute i världens krigshärdar som har präglat hennes syn på trygghet. Artisten Fredrik Furu vinterpratar om jämförelsesjukan, bluffsyndromet och Jantelagen. Peter Vesterbacka vinterpratar om hur dåligt Finland är på att lyfta sina framgångar.

Skratta gott

Har du missat någon lucka i vår julkalender? Ingen fara. Här hittar du alla Heimby-seriestrippar. Håll också utkik efter de sista luckorna på sajten, i appen eller på vår Instagram.