Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nykarleby bildar fastighetsbolag med Adapa – investerar 12 miljoner i industrihall

Inför måndagens styrelsemöte föreslår stadsdirektör Martin Norrgård att styrelsen säger ja till att grunda ett nytt samägt fastighetsaktiebolag med Adapa – ett bolag som i sin tur köper Foxstocks industrihall.

Nyhetsbild

Taxiföretag i Vasa vill ge sig in på privata marknaden

Taxiaktören Keskustaxi satsar på den privata marknaden i Jakobstadsregionen. På sikt vill man göra detsamma också i Vasa.

Nyhetsbild

Företagarföreningens nya ordförande hoppas lokala företag kan få del i miljardinvestering i Kristinestad

Koppö Energias planer på tillverkning av syntetisk metan välkomnas av företagarföreningens nya ordförande. Han ser möjligheter för lokala företag.

Nyhetsbild

Nytt företag satsar på huspaket – bygger produktionshall i Larsmo

LARSMO Det första året för Larsmoföretaget Walltec gick över förväntan. Nu satsar företaget på en egen hall på Vidmossens industriområde.

Nyhetsbild

Tyska lastbilar ska tankas med bränsle från Kristinestad – det ger 30 jobb

Koppö Energias tillverkning av vätgas och syntetisk metan i Kristinestad beräknas skapa 30 nya jobb. Inte minst kommer den att sysselsätta chaufförer som ska köra koldioxid från Korsholm och metan till exporthamnar.

Nyhetsbild

Nu ska protein av fluglarver tillverkas i Nykarleby – ger tio jobb

Svarta soldatflugor, men framför allt deras larver fyller till hösten det tidigare fryslagret, där det nygrundade bolaget Jepro Ab inleder med storskalig tillverkning av proteiner baserat på fluglarver.

Nyhetsbild

Klädkedjan Lager 157 kommer till Vasa: "En av de viktigaste städerna i Finland"

VASA Den svenska modekedjan Lager 157 kommer till Vasa. Enligt landschefen Päivi Laurila har de letat efter en lokal sedan 2020.

Nyhetsbild

Succé för killarna bakom Munsala Oil – Herman Flén om prissättningen: "Vi gycklar inte"

Till påsken, eller i april, ska det nyrenoverade kaféet stå klart för öppning. Det lovar Herman Fleen och Tobias Wik, ordförande och viceordförande i Munsala Oil Ab, som ska driva kaféet med anställd personal.

Nyhetsbild

"Går inte det här så går nog ingenting" – franska Total med i jätteindustriprojekt i Karleby

KARLEBY Miljardprojekt ska tillverka grönt fartygsbränsle i form av metanol i Karleby. Projektet backas upp finansiellt av franska energijätten Total.

Nyhetsbild

Adapa flyttar från Jakobstad till Foxstocks hall i Nykarleby – staden blir huvudägare i fastigheten

Om alla bitar faller på plats går Nykarleby stad in som majoritetsägare i industrifastigheten som Foxstock Ab avyttrar. Den andra ägaren blir Adapa Finland Jakobstad som flyttar sin verksamhet från Jakobstad till Nykarleby.

Nyhetsbild

Storinvesteringar hotade i Österbotten – dystert resultat för bolag som utlovat etableringar i Karleby och Kristinestad

KARLEBY Företaget Plug Power lovade i våras miljardinvesteringar till bland annat Karleby och Kristinestad. Men nu är pengarna enligt Kauppalehti på upphällningen.

Nyhetsbild

Många vill jobba på Strengberg Habit factory – ägaren Ara Abrahamian besökte Jakobstad

JAKOBSTAD Habit factorys grundare och ägare, den tidigare brottaren Ara Abrahamian är på besök i Jakobstad. Han är inte speciellt oroad över kommande reglering av nikotinpåsarna.

Nyhetsbild

Sydkoreanskt företag börjar sin EU-expansion i Korsholm – "Självklart att första fabriken byggs i Vasaregionen"

Det sydkoreanska företaget City oil field har utvecklat en helt ny teknik för att återvinna plast. Nu vill de bryta mark i EU och första anhalten är på Stormossen i Korsholm.

Nyhetsbild

VIDEO: 150 nya jobb skapas i Jakobstad när Strengbergs återuppstår

JAKOBSTAD Först pratade de om ett lager för nikotinpåsar i Jakobstad. Men ganska snabbt kom Michael Pettersson och Sam Stenberg fram till att även tillverkningen ska ske här.

Nyhetsbild

Metsä Board gick raskt vidare med miljötillståndsansökan för Kasköfabrik – vem som helst får ge sin åsikt under 37 dagar

Regionförvaltningsverket har lagt fram Metsä Boards miljötillståndsansökan för en ny kartongfabrik i Kaskö. Det är endast två veckor sedan miljökonsekvensbedömningsförfarandet avslutades.

Nyhetsbild

Miljökonsekvensförfarandet för Metsä Boards fabriksplaner i Kaskö klart – miljöorganisation föreslår kompensation för fiskare

Projektdirektören för planeringen av kartongfabriken är nöjd med responsen som miljömyndigheten ger. Metsä Board har redan börjat luta mot det mindre av två alternativ för en kartongfabrik i Kaskö, och då blir också miljöeffekterna lindrigare, säger projektdirektör Tero Ojala.

Nyhetsbild

Rauanheimo lastar i Uleåborg – skrev avtal med sågföretag

KARLEBY Rauanheimo börjar lasta virke i Uleåborgs hamn. Företaget har skrivit på långvarigt samarbetsavtal med sågföretaget Pölkky.

Nyhetsbild

Klassisk kebab, italiensk mat och frukostservering – tre nya restauranger öppnar i Vasa

I februari 2024 öppnar tre nya restauranger i Original Sokos Hotel Royal i Vasa.

Nyhetsbild

Plug Power och Gravithy besökte Kristinestad – miljöprocessen för investering på två miljarder startar kommande veckor

I drift kunde vätgasanläggningen och ståltillverkningen skapa hundratals direkta jobb – och bolagen bakom satsningen tror på Kristinestad där förutsättningarna är goda.

Nyhetsbild

Trespråkigt yogacenter öppnas i Vasa – "Vi vill hjälpa folk att må bättre"

I september slås dörrarna upp till Vaasa kundaliniyoga center. Yvonne Rönnlund, Tina Norrman-Berg och Leila Kärkinen vill hjälpa andra att må bättre men upplever att det finns en del fördomar mot yoga.

Nyhetsbild

Snart kan man spela lasertag i Vasa – Megazone öppnar i augusti

Lasergame-företaget Megazone etablerar sig i Vasa. Målet är att öppna i slutet av sommaren.

Nyhetsbild

Kim Biskop om flytten: "Lokalen är perfekt för Sokos"

VASA Klädbutiken H&M stänger och varuhuset Sokos flyttar in. Lokalen i Rewell är perfekt, säger KPO:s vd Kim Biskop.

Nyhetsbild

Emilia och Juha öppnade en mobil grill i Pörtom – "Vi riktar oss till alla som vill ha mat snabbt"

Emilia Svahn och Juha Mäntysaari från Pörtom hade länge skojat om att öppna en grill när de hittade ett lämpligt fordon för ett mobilt matställe. Nu serverar de toasts, nuggets och pommes frites till sina kunder.

Nyhetsbild

Ny byrå i Vasa: "Våga konkurrensutsätta disponenttjänsterna"

VASA Ingemar Teir, 27, startade disponentbyrån Kiha-Team i Vasa i höstas. Han och kollegorna värnar om etiken; kunderna ska veta vad de betalar för. Det är inte självklart i branschen.

Nyhetsbild

Metsä Board har lämnat in ansökan om miljölov för en kartongfabrik – och ordnar publikträff den 19 juni

I början av juni lämnade Metsä Board in ansökningar om miljötillstånd för en kartongfabrik i Kaskö. Industrin hoppas få grönt ljus för tillståndsprocesserna innan året är slut.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Startup med superlång startsträcka – det kan vara en risk för oss

JAKOBSTAD Har företaget Plug Power och andra som nu vill investera grönt faktiskt den finansiella styrkan som behövs och vem tar egentligen riskerna?

Nyhetsbild

Näringsminister Mika Lintilä om Plug Power: "Folk förstår sig inte i allmänhet på hur stora saker det handlar om"

KARLEBY Plug Power som ska storsatsa i bland annat Karleby har gått på förlust sedan starten 1997. Detta har väckt debatt om bolagets trovärdighet, men näringsminister Mika Lintilä (C) säger att alla har gjort sina hemläxor.

Nyhetsbild

Amerikanska Plug Power gör miljardinvestering i Karleby och Kristinestad – flera tusen nya jobb

Karleby, Kristinestad och Borgå blir mål för en ny vätgasindustri. Investeringen är stor inte bara ur finländska, utan rentav europeiska, mått mätt.

Nyhetsbild

Jätteinvestering planeras i Karleby – "Vi är stolta över att vara en föregångare inom den gröna omställningen"

KARLEBY Det amerikanska företaget Plug Power Inc. planerar att utveckla tre produktionsanläggningar för grön vätgas i Finland. En av dem ska placeras i Karleby, de övriga i Kristinestad och Borgå.

Nyhetsbild

Familjen Stoyanov har öppnat en bulgarisk matbutik i Vasa – "Välkomna alla!"

VASA Nu går det att köpa stora tomater, kebapche och andra läckerheter från Bulgarien på Handelsesplanaden i Vasa. Dimitar, Yanka och Valentin Stoyanov hoppas på många kunder i familjens matbutik.

Nyhetsbild

Rolf och Barbro har jobbat med transporter hela livet – nu öppnar de grillrestaurang i Vasa: "Det här är så kul"

VASA Det anrika gatuköket på Handelsesplanaden i Vasa stängde i höstas. Nu öppnar restaurangen igen. Gerbyborna Rolf och Barbro Kuula såg uthyrningsannonsen i sista sekunden.

Nyhetsbild

Sundombon Axel, 14, säljer exotiska snacks i sin webbshop – "Roligt och lärorikt"

Det började med graffitiprodukter, men sedan ett halvår tillbaka säljer Axel Thors ätbart på sin webbshop. I sortimentet hittas bland annat chips, godis och lemonad.

Nyhetsbild

Sexbarnsmamman Daniela förvandlade sitt barndomshem till turistattraktion

Tänk vilken lyxig uppväxt jag hade vid havet, konstaterar Daniela Ingves. Nu vill hon ge turisterna samma möjlighet genom Skatan Tupa.

Nyhetsbild

Svenska kedjan Pinchos har fortfarande planer för Vasa: "Vi vill gärna öppna där nästa vår"

VASA Pinchos, eller Pincho Nation som är varumärket utanför Sverige, har inte gett upp tanken på att öppna en restaurang i Vasa. Det saknas bara någon som vill driva den.

Nyhetsbild

Ny klädbutik öppnade mitt i centrum: "Jag ser fram emot att se kunderna gå över torget klädda i våra kläder"

Välkomna! Butikschefen Hanna-Maria Karhu vinkar glatt och ställer reklamskylten utanför dörren vid Nedre torget. En omfattande renovering är klar. En tidigare kontorslokal har byggts om till klädbutik.

Nyhetsbild

Afry satsar hårt på Vasaregionen och nyanställer: "Blivande ingenjörer med intresse för miljö speciellt välkomna"

Planerings- och konsultbyrån Afry med ett brett utbud av tjänster för industrin tror på Vasaregionen framtid och satsar hårt i synnerhet på den gröna omställningens tekniska lösningar.

Nyhetsbild

Sofia jobbar med människans bästa vän i sin nya salong – samtidigt som hon studerar till hundtrimmare

Med två egna hundar som behöver friseras låg det nära till hands för Sofia Wahlgren att utbilda sig till hundtrimmare. Nu har hon öppnat hundsalongen Paws & Bubbles i Pörtom.

Nyhetsbild

Klädaffär öppnar i Dragnäsbäck i dag: "Vi vill skapa känslan av att man är utomlands"

Från utsidan ser den vita byggnaden på Pohjolagatan ut som en vanlig industrifastighet. Men bakom garagedörren öppnar sig en annan värld – lifestylebutiken Bypias.

Nyhetsbild

Investeringstornado banar väg för tusentals jobb – "Historiska siffror för Österbotten"

Batterier, vätgas, vind- och solkraft, kartong... En investeringstornado sveper fram över den österbottniska kusten, enligt handelskammaren, som räknar med flera tusen nya jobb. "Företagen vill ha grön energi, och det har vi" säger direktör Mikael Hallbäck.

Nyhetsbild

Sydösterbottniska företag hoppas det blir en kartongfabrik – "En injektion för bygden, bara vi hittar arbetskraften"

Simons Infra är ett av många företag som tar del av Metsä Boards planer för Kaskö. Ett mammutprojekt är det, om kartongfabriken förverkligas. Men de, och många andra, vill gärna vara med på ett hörn.

Nyhetsbild

Metsä Boards planerade kartongfabrik i Kaskö kan bli landets största byggnad – med en golvyta på 300 000 kvadratmeter

En total golvyta på 300 000 kvadratmeter, 150 000 kubikmeter betong som ska gjutas på plats och miljoner kubikmeter med jordmassor som ska transporteras. Det är stora siffror på det som kan bli Finlands största byggnad – i Kaskö.

Nyhetsbild

Nu får biblioteket ett kafé igen – Klod Monther tar över som företagare: "Jag är så ivrig att sätta igång"

Kaféet i huvudbiblioteket i Vasa har stått tomt i över ett år. Nu tar Klod Monther över som företagare. En dröm hon haft länge går i uppfyllelse.

Nyhetsbild

Ny discgolfaffär öppnar i Jakobstad – blir mer än en butik: "Kom hit och träffa likasinnade för att diskutera sporten vi älskar"

JAKOBSTAD På lördag öppnas dörrarna till en helt ny butik i Jakobstad. Männen bakom Fullflight vill att alla som har ett intresse för frisbeegolf, eller snarare discgolf, ska ha möjlighet att utöva sporten.

Nyhetsbild

Katja, Malin och Anna har öppnat det gamla bankhuset i Solf – ”Äntligen liv och rörelse i centrum igen”

Delar av den gamla banklokalen i Solf har stått tom ett par år. Men nu har Katja Majaniemi, Malin Sandvik och Anna Ros flyttat in med sina företag.

Nyhetsbild

Äntligen har Solf ett bageri igen – Anna Ros bytte jobb från tandtekniker till konditor

Nu har Lyckans bröd flyttat in i sin lokal mitt i Solf. Kunderna har redan hittat bageriet och fler kan komma på öppningen, säger Anna Ros: – Det finns något gott att äta.