Opinion

Insändare

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

Ett knapptryck från apokalyps

LEDARE I dag: Nordkorea forcerar sina raketprov, Donald Trump hotar utplåna Nordkorea och Ryssland uppdaterar sina kärnvapen.

Nyhetsbild

DEBATT: Fusion, gårdagens lösning

Hur kan Vasaregionen ha klarat sig så bra hittills, trots den ogynnsamma kommunstrukturen, frågar sig Lena Gammelgård.

DEBATT: Skogsbruket och De gröna

När man läser rapporteringen om De grönas inställning till landets möjligheter att avverka skog kan man inte bli annat än konfunderad.

DEBATT: Oviljan att värna Bottenviken

Varken svenska regeringar eller ansvariga myndigheter har hittills,­ trots möjligheter i samråd och ­remissomgångar, framfört några invändningar mot det nukleära riskprojektet vid Bottenviken.

DEBATT: Äras den som äras bör

Stort tack till Ole Norrback för den utomordentligt fina och tanke­väckande texten som ingick i VBL den 16 september under rubriken ”Lyssna på skärgårdsborna”.

DEBATT: Var är moralen?

Jag har vid två tillfällen påtalat missbruket av ägar­styrning i Herrfors styrelse.

Medborgarna förnyar Irland

KOLUMN "Irland är verkligen i förgrunden när det gäller att inkludera medborgarna i politiska reformer", skriver Marina Lindell.

Nyhetsbild

Kampen om jouren fortgår

7

LEDARE Så länge loppet inte är kört kan det vara farligt att äventyra möjligheterna till ett rättvist jourbeslut genom att skapa sprickor i en i övrigt enhetlig fasad.

En påminnelse på jubileumsåret

KOLUMN Här i sydvästra Finland har dagens samtalsämne allmänt varit vädret. Ingenting konstigt med det, jag finner det trevligt att samtala med främmande människor om vädret. Det är en sak som berör alla, speciellt oss som bor året om här på landsbygden.

Nyhetsbild

DEBATT: Det finns ingen orsak att ha bråttom

Kommunernas förändrade roll efter landskapsreformen minskar radikalt behovet av fusioner, skriver Michael Luther.

Nyhetsbild

DEBATT: Förhandling i blindo

Utgående från de utredningar som gjorts hittills är fusionsförhandlingar inget att ­rekommendera, skriver Stefan Håkans.

DEBATT: Slarvig faktakoll av Myntti

I sin krönika i VBL (17.9) slår sig Kenneth Myntti för bröstet över att Österbottens Tidning ligger på nationell tredje plats i läsartillväxt. Det har han all orsak att göra.

DEBATT: Vilseledande för väljare

DEBATT: Thölix och kullerbyttorna

Som stå upp-komiker skulle Stefan Thölix ofta locka publiken till vrålskratt, de älskar då replikerna snor sig så att det slutar med en kullerbytta. I sitt senaste inlägg (VBL 12.9) visar han nya prov på den konsten.

DEBATT: Är Natur och Miljö konsekvent?

Under de senaste månaderna har det varit en livlig debatt i VBL om mellanskarven, men tystnaden har varit synnerligen kompakt från Natur och Miljös och från myndigheternas sida.

DEBATT: Vår värsta fiende

Svenska YLE rapporterar att samarbetsförhandlingar inleds vid Finska Notisbyråns (FNB) svenska enhet.

Nyhetsbild

Ensamma eller tillsammans?

LEDARE Framtiden kräver ett förtroende mellan aktörer i regionen så att de litar på att det egna bästa går hand i hand med det gemensammas bästa.

Nyhetsbild

Diskrimineringsfritt– med "hei, hurrit"

11

Nu testas om arbetet mot rasism och diskriminering tas på allvar. Återstår att se vilka följder KuPS-klackens "hei, hurrit" får.

Jämlikhet kräver medvetna beslut

KOLUMN Statsminister Juha Sipilä erkände denna vecka i en intervju i A-Studio äntligen det som stått klart sedan länge: regeringens beslut ökar den ekonomiska ojämlikheten och har drabbat låginkomsttagare speciellt hårt.

Nyhetsbild

Ut med moralen, in med Rehula

12

I en sann anda av öppenhet och demokrati kliver "Soteministern" Juha Rehula (C) nu in i grundlagsutskottet – för att där granska den lag- och reformberedning han själv ansvarat för som minister.

Nyhetsbild

De gröna tar plats i politiken

LEDARE Världen har förändrats snabbt och med det den politiska kartan.

Nyhetsbild

Medierna blir läsarstyrda

Ett österbottniskt mediebolag har självklart bättre förutsättningar än en Helsingforsstyrd mediemammut att leverera relevant lokaljournalistik i Österbotten.

Nyhetsbild

DEBATT: Lyssna på skärgårdsborna

Ole Norrback: I stället för att skapa motsättningar i miljövården borde förvaltningen måna om ett öppet, respektfullt samarbete.

DEBATT: Oansvarigt att inte förhandla

På torsdag ska vi i Korsholms fullmäktige ta ställning till att antingen­ inleda fusionsförhandlingar eller ­inte. I min mening är det självklart att vi som framåtsträvande Korsholmspolitiker röstar för motionen och inleder fusionsförhandlingar.

DEBATT: Fel kock

Nog ser det ut att vara brist på kandidater till viktiga poster när en sådan ”soppakock” som Rehula ska ­avreda den soppa som han ställt till med.