Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

Skogsägarna vann rond ett

LEDARE Regeringarna och skogsindustrin tänker i första hand på ekonomin och vad vi ska äta i morgon, inte på barnbarnens vardag.

Nyhetsbild

Rustar Sverige upp eller ned?

2

LEDARE Det spirande försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige har stött på ett överraskande problem som kan äventyra det som byggts upp de senaste åren.

Nyhetsbild

Vårdbolagen vill köpa din hälsocentral

LEDARE En vårdreform som medger äkta konkurrens höjer priserna på vårdfastigheterna. Därför vill de privata vårdbolagen vara ute i god tid.

Nyhetsbild

Fixa eller flytta vindkraftverket

LEDARE Bullernivån för vindmöllan i Sundom har varit klart högre än prognoserna, och i efterhand kan vi konstatera att den byggdes för nära bosättningen.

Nyhetsbild

Skuldbelägg inte kvinnorna

1

LEDARE Den principiellt viktigaste aspekten är kvinnans egen rätt att bestämma om hon vill ha barn eller inte. Och att kvinnans värde inte baserar sig på om hon är mor eller inte.

Nyhetsbild

Jämnt i täten i norska valet

LEDARE På måndag går norrmännen till val för att välja ledamöter till stortinget. Opinionsmätningarna tyder på att det kan bli ett jämnt val.

Nyhetsbild

Det går bra nu, Finland

LEDARE Det är inte bara segrar i fotboll och basket som visar att Finland är på gång. Nu vann vi också Nordea. Det enda som kan stoppa oss är stängda gränser.

Nyhetsbild

Medan världen håller andan ...

1

LEDARE Dialog är den enda vägen framåt, också på bekostnad att omvärlden måste acceptera Nordkorea som kärnvapenmakt.

Nyhetsbild

Gamla Vasa har stor potential

LEDARE Gamla Borgå, Gamla Raumo.... Tyvärr har Vasa inte klarat av att utveckla Gamla Vasa efter branden 1852. Det är dags att övergå från ord till handling.

Nyhetsbild

Rosornas krig i ny tappning

LEDARE Presidentvalet blir ett ödesval inte enbart för SDP, utan framför allt för Antti Rinne. Ifall Tuula Haatainen gör ett katastrofval faller också Rinne.

Nyhetsbild

Rätt till spaning kräver ansvar

LEDARE Terrorattacken får inte användas som förevändning för överilade beslut.

Nyhetsbild

Att angöra en brygga

LEDARE Området runt Vasklotbron är ett av Vasas mest intressanta för tillfället. Projekten är ambitiösa då området ska förädlas.

Nyhetsbild

Det hänger inte bara på butiken

2

LEDARE Tack vare att beteende och attityder förändras har landsbygden en framtid. Det är sorgligt när butiken stänger dörren, men andra dörrar öppnas.

Nyhetsbild

Bättre tider – högre räntor?

LEDARE Merparten av hushållen torde klara av sina skulder utan större problem, men det finns all anledning att förbereda sig på räntestegringar.

Nyhetsbild

Nya dörrar öppnades i USA

LEDARE Mötet var en framgång. Många amerikanska tjänstemän tvingades läsa in sig på Finland, nya kontakter på personplanet knöts. Sådant är viktigt.

Nyhetsbild

I väntan på följande gallup

LEDARE Dagens politik: Det som förenar partierna är att partiordförande får gå ifall opinionsmätningarna inte visar ett tillräckligt starkt stöd för det egna partiet.

Nyhetsbild

Regeringens budgetmangling

1

LEDARE Statsminister Sipilä anser att Finland inte har råd med stora skattelättnader eftersom man ”inte ska dela ut sådant som inte finns”.

Nyhetsbild

Framtiden är redan här

LEDARE Vasaregionen siktar på att bli ett energins Silicon Valley. Det är bra. Då är det hög tid att satsa på kunskap, forskning och kvalitet.

Nyhetsbild

Samlingspartiet i Vasa behöver nystart

2

LEDARE En framgångsrik intressebevakning kräver att vi har starka representanter från så många partier som möjligt i regering och riksdag.

Nyhetsbild

Niinistö reser i västerled

LEDARE Hur som helst är besöket en fjäder i hatten för president Niinistö och ett erkännande för Finland.

Nyhetsbild

Vasa fördjupar Kinasamarbetet

LEDARE Kina-Finlandinstitutet är en viktig pusselbit med tanke på Vasaregionens framtid och åter ett exempel på att man själv bör vara ytterst aktiv för att nå sina mål.

Nyhetsbild

Tillsammans står vi starka

LEDARE Ett sårbart öppet samhälle är det pris vi tvingas betala för att leva upp till våra värderingar, vår syn på medmänsklighet och demokrati.

Nyhetsbild

Hur ska uni anta studerande?

LEDARE Reformera inträdesproven, avskaffa dem inte.

Nyhetsbild

Det tysta godkännandet

1

LEDARE Att tiga är att hålla med. Aldrig är det uttrycket så korrekt som då tystnaden riktas mot högerextremismen.

Nyhetsbild

Lättare stanna än återvända?

LEDARE Såväl återvändande österbottningar som studerande utifrån som stannar för med sig nya idéer. Idéer behövs.