Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Jona Nyström: "Seba" gav oss mycket mer än de fina frisparkarna

KRÖNIKA Beslutet har grott i ett par år och nu är det dags. En klubbikon tackar för sig då Sebastian Strandvall avslutar karriären och hänger in VPS-tröjan i garderoben.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VPS har blivit FM-ligans mönsterelev – det här bygger succén på

KRÖNIKA Från division 1 till ligan och från botten till toppen. Fotbollsfolk i hela landet ser storögt på när VPS forsar fram – och framgångssagan bygger på att hela klubben mår allt bättre.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Nya Sport har potential – frågetecknen hittas i en lagdel

KRÖNIKA Övergången från sommar till höst kan och ska innebära hoppfulla tider för hockeyfolket. Kan det här vara säsongen då det vänder för Sport?

Nyhetsbild

Jona Nyström: Gamla läktaren på fotbollsstadion i Sandviken är ett skämt – bokstavligen

KRÖNIKA En av ligasäsongens bästa matcher spelades i Vasa på onsdagskvällen. Med många blickar riktade mot stadion i Sandviken kastades nytt ljus på den stora nageln i ögat.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Jag ångrar att jag hoppades på Kanada i VM-kvartsfinal – så ska Lejonen klara utmaningen

KRÖNIKA Efter den långa gruppspelslunken hettar det till på allvar i VM i dag. Finland har nycklarna för att klara kvartsfinalen mot Kanada. Dags att gräva fram dem.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dags för nytt hemma-VM – "Älgen" leder oss mot guld

KRÖNIKA Ishockey-VM återvänder till Tammerfors och favorittrycket är stort på Lejonen. Nu om någonsin har Finland alla chanser att för första gången bli världsmästare för andra året i rad.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Tre faktorer som kan stoppa Red Bulls dominans i F1

KRÖNIKA Det går inte att förneka att Red Bull haft ett klart övertag i de två inledande loppen av den här formel 1-säsongen. Men finns det något som kan rubba stallet?

Nyhetsbild

Jona Nyström: Hackkycklingen Sport hamnade i blåsväder igen – men fakta glöms bort när det stormar kring örnboet

KRÖNIKA Förlorarstämpeln dammades av igen då ett Sport som snubblat fram på ligafärden tog till drastiska, men inte på något vis exceptionella åtgärder. Medan klubben trampas ner i dyn pågår arbetet för att styra in den på rätt spår – ett arbete som åtminstone de mest inbitna supportrarna tror på.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Rebecca är inte ensam – psykisk ohälsa är vanligare än vi tror

KOMMENTAR Hur vanlig är psykisk ohälsa bland våra idrottare? Antagligen mycket vanligare än vi vill tro. Den som väljer att prata om problemet gör oss alla en tjänst.

Nyhetsbild

Joni Mäkis OS-silver, Lejonens hemmaguld och friidrottsfesten i München – här är höjdpunkterna från sportåret 2022

KRÖNIKA Året som gick bjöd på många fina finländska sportnyheter, både internationellt, nationellt och lokalt. VBL-sporten önskar läsarna ett gott nytt år med en positiv höjdpunkt från varje månad.

Nyhetsbild

Andersson: Snart börjar VM-festen i Kanada – Juniorlejonen hör till de stora guldfavoriterna: "Vi har ett riktigt bra läge"

KRÖNIKA Det är åter dags för en av årets ishockeyhöjdpunkter. Junior-VM avgörs i Kanada mellan 26 december och 5 januari och Finland går in i turneringen som en av fyra stora favoriter. VBL/ÖT analyserar förutsättningarna och Juniorlejonens trupp.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Allt var inte Jämsäs fel – nu måste Sport träffa rätt med varje steg framåt

KRÖNIKA Det sprakade till rejält i ligalunken när Sport meddelade att sportchef Markus Jämsä gjort sitt på posten. Nu väntar avgörande tider med tanke på klubbens framtid.

Nyhetsbild

F1-säsongen som gick – här är årets toppar, floppar och samtalsämnen: "F1 har aldrig varit lika hett som i år"

KRÖNIKA VBL-sportens formel 1-expert Christoffer Lindén ser tillbaka på säsongen som gick och listar några toppar, floppar och diskussionsämnen.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: FC Sport vill inte vara Vasa IFK:s lillasyster – söker stöd hos storebror VPS

KRÖNIKA FC Sport hade två alternativ – att ge upp eller få en nystart. Föreningen valde VPS och nu är det igen två föreningar som konkurrerar om de bästa damspelarna i regionen. 

Nyhetsbild

Jona Nyström: Vem ska trösta örnen?

KRÖNIKA Det var en gång en liten örn som bodde alldeles ensam i en ensam ishall. Ja, eller riktigt så är det inte. Men om något för surret kring Sport tankarna till Tove Janssons "Vem ska trösta knyttet?".

Nyhetsbild

Jona Nyström: Nästan 30 år sedan VPS varit lika målfarligt som nu

KRÖNIKA Mål avgör matcher och det är målen vi minns när vi blir nostalgiska över matcher som varit. Och om något var VPS bra på att näta den här säsongen.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Nej, F1-säsongen blev inte den jämnaste någonsin – men det blir bättre

KRÖNIKA Uppladdningen inför årets formel 1-säsong handlade mycket om hur den skulle kunna bli den jämnaste någonsin med ett nytt tekniskt reglemente och budgettak. Med fem lopp kvar har Max Verstappen möjlighet att avgöra VM-serien på egen hand. Blev serien faktiskt jämn?

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: En guldkram som berättar allt – nu är finländsk friidrott äntligen tillbaka i finrummet

KRÖNIKA Två guld, ett silver och ett brons i München. Därmed slutade Finland på tionde plats i medaljligan med sitt bästa EM-saldo sedan 1982.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Jag satt och tänkte på Jussi då Wilma hoppade hem guldet

FRIIDROTT En idrottare behöver stöd på sin väg mot toppen. I kretsen runt Wilma Murto finns det många som på sätt eller annat bidragit till framgången. En av dem är ett före detta NHL-proffs.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Därför vinner Max Verstappen VM-serien i formel 1 i år

KRÖNIKA Tio deltävlingar är avverkade av årets F1-säsong. En sak är säker – det är alltid lika intressant när kvalet ska börja och man får se vem som är snabbast för helgen. För det är fortfarande svårtippat.

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: 1879 begränsades ingen skidåkare på grund av kön – lika distanser är nutid

KRÖNIKA I längdskidåkningen ska herrar och damer framöver åka samma sträckor i världscupen. Men varför gör man det så komplicerat när man ändrar reglerna?

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Egen härd är guld värd – vi har bevittnat blåvit ishockeyhistoria

KRÖNIKA Guld, silver, guld. Jukka Jalonens finalsaldo sedan 2019 är förbluffande bra. Lejonen är numera en ishockeymaskin av sovjetiska mått.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Fyra raka finaler – ett ofattbart saldo!

KRÖNIKA En Jukka Jalonen i båset och ett finländskt landslag på isen. Den kombinationen bär raka vägen till final oavsett om det spelas VM eller OS.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Fiasko blev fest – kanske bäst att "Mörkö" slutar sova middag

KRÖNIKA Lejonen var stundvis i rejäl brygga mot Slovakien, men en viss Marko Anttila garanterade att VM-festen fortsätter hela helgen.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Lejonen kommer aldrig att förlora kvartsfinalen mot Slovakien – precis allt talar för finländsk fest

KRÖNIKA Finland möter i kvällens kvartsfinal en motståndare som är omöjlig att förlora mot. Med tretton raka segrar är Slovakien Lejonens favoritmotståndare nummer ett.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: VM-festen som försvann – eller gjorde den?

KRÖNIKA Ishockey-VM i Tammerfors har kritiserats för den tama stämningen. "Det är för tyst i hallen," klagas det. På plats kan jag säga: det är inget större fel på publikfesten – överhuvudtaget.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Fem steg till festyra – så här gräver Lejonen guld i hemma-VM

KRÖNIKA Rollsättningen, spelsystemet och powerplay/boxplay är tre viktiga faktorer i jakten på finländsk guldglans på hemmais.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Fågelkadavret på läktaren var droppen – skulle någon kunna ta bättre hand om fotbollsstadion?

KRÖNIKA Stadion i Sandviken är ett landmärke för Vasas och regionens fotboll. Men som det ser ut kring planen just nu känns begreppet skamfläck inte långt borta.

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: Kvinnliga tränare är en viktig resurs – därför behöver jag en mångfald av förebilder

KRÖNIKA De kvinnliga tränarna är på frammarsch i Finland och har en hel massa kompetens att bidra med. Men vi behöver luckra upp normerna kring tränarskapet.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Ferrari vinner VM – Williams är årets överraskning och Aston Martin floppar

KRÖNIKA Efter sex testdagar på två banor går det att förutse trender i F1-cirkusen. Ingen har ännu visat sin maxkapacitet – men bedömningar kan göras på det som vi sett och hört.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Bra att FSI tar bladet från munnen – idrotten bör ingå i sanktionspaketet

KOMMENTAR Finlands Svenska Idrott gör helt rätt när förbundet säger att Ryssland bör utestängas från det internationella idrottsutbytet och att inga internationella mästerskap ska få arrangeras inom de ryska gränserna.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Två oförglömliga OS-veckor är över – bästa blåvita insatsen på 20 år värd att fira

KRÖNIKA De 24:e vinterspelen blev sett till förväntningarna en blåvit framgångssaga – trots flera stora medaljmissar. Här fem saker att minnas från OS i Peking.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Dagens bästa OS-Lejon var en björn i rinken – tack för uppvisningen, Finland!

KRÖNIKA OS-debutanten Hannes Björninen tog det ryska ledningsmålet med en axelryckning, bar Lejonen på sina axlar och fixade en oförglömlig guldfest.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Säkert som ett Franz Jäger – Finland är mer redo än någonsin att vinna OS-guld

KRÖNIKA Jukka Jalonens Lejonlag har hittat ett sätt att vinna matcher som tidigare upplagor av blåvita landslag förmodligen hade lyckats förlora. Det kan bära ända fram till ett efterlängtat OS-guld.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Vasas största skidåkare genom tiderna ska hyllas – Vasa stad, låt OS-silvret synas

KRÖNIKA Joni Mäki är VM-silvermedaljör, JVM-bronsmedaljör, flerfaldig FM-medaljör – och nu OS-silvermedaljör. Vasaåkaren fortsätter skriva historia.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Därför fungerar inte samarbetet mellan VPS och Vasa IFK

KRÖNIKA Efter nyheten om Vasa IFK:s samarbete med SJK Akatemia kom VPS snabbt med ett svar. Nu går Vasa IFK ut med en skrivelse för att ge sin syn på saken.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Stor, större, Niskanen – skidfantomen bjöd på fantastisk finländsk fest

KRÖNIKA 30-åringen cementerade allra senast nu sin plats som en av alla tiders finländska olympier. Guldformen lovar manna även inför kommande tävlingar.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Bitterljuva blåvita minuter – det här är OS när det är som bäst

KRÖNIKA Inför OS fanns vissa chanser till medalj på tio klassiskt. Det blev två – och på vilket sätt de kom!

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Vidundret från Vasa briljerar i OS – och vi har bara sett början på Mäkis äventyr

KRÖNIKA I Finland firar vi fjärdeplatser och det med all rätt. Joni Mäkis överraskande drag visar varför.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Genom samarbetet med SJK målar Vasa IFK in sig i ett hörn

KRÖNIKA För två år sedan skulle det samarbetas med VPS. Nu har Vasa IFK ett avtal med SJK. Men är det verkligen något föreningen vinner på?

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Sällan har en fjärdeplats smakat så gott – vilken OS-resa av Kerttu Niskanen

KRÖNIKA Från foten i paket till medaljhopp i Peking. Kerttu Niskanen visade med all tydlighet varför de blåvita medaljförväntningarna kan skruvas upp.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Kungen av klassiskt och guldtörstande lejon – här är de största blåvita OS-hoppen

KRÖNIKA OS invigs i dag och pågår fram till söndagen den 20 februari. VBL/ÖT rankar de största medaljhoppen i Peking.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Blod, svett och tårar – den kinesiska propagandafesten är här

KRÖNIKA Vinter-OS i Peking invigs på fredag och avslutas söndagen den 20 februari. De 24:e vinterspelen är bokstavligen kantade av blod, svett och tårar.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Är två lag i division 1 det bästa för fotbollen i Vasa?

KRÖNIKA Vasa har två lag i damernas division 1 igen. Men är det vad som är bäst för fotbollen i staden och regionen, eller behövs det ett samarbete för att öka chanserna att skapa ett ligalag?

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: Mer än pappersmuggar – hur kan idrotten påverka klimatet?

KRÖNIKA Finns det möjlighet att utöva hållbar idrott? Både idrottare och stora idrottslag har plattformen att kunna driva frågor och påverka människors attityder till miljöfrågor.