Kultur

Krönikor
Kultur
Sven-Erik Klinkmann
Kultur
Kaj Hedman
Kultur
Patrik Back
Kultur
Patrik Back
Kultur
Sven-Erik Klinkmann
Kultur
Kaj Hedman
Kultur
Henrik Jansson
Kultur
Patrik Back
Kultur
Henrik Jansson
Kultur
Bertel Nygård

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

25000 euro till spelforskare

Hedmanska stiftelsen har gett Hedmanska jubileumsårets stipendium på 25 000 euro till spelforskaren Niklas Nylund för en doktorsavhandling om bevarande av spel på museum.

Nyhetsbild

Dramaserie gör tids­resor till tio årtionden

Jag hade knäbyxor,­ stövlar och strumpor som gick ända upp hit, säger Emil Hellman och visar mot ljumsktrakten. Emil spelar Sven, som var barn på 1920-talet, i drama­serien ”Barn i 100 år”.

Nyhetsbild

Skildrar gemenskap ­och utanförskap

VASA I dag ligger Dzamil Kamangers kurdiska barndomsby i Iran i ruiner. Numera bor han i Finland och skapar konst – ofta tillsammans med Kalle Hamm.

Nyhetsbild

Magnifique, Vasa stads­orkester

RECENSION Inför en fullsatt salong gav Vasa­ stadsorkester sin första symfoni­konsert för säsongen under sin dirigent James Lowe. Och vilken konsert det blev! Fransk musik för hela slanten samt ett uruppförande, som verkligen tände publiken.

Ilkka Koivula sjunger på stadsteatern

VASA Det blev publiksuccé då Ilkka Koivula gestaltade artisten Topi Sorsakoski i ”On kesäyö” på stadsteatern förra spelåret.

Nyhetsbild

Skapar illusioner i fotografiet

KARLEBY Hon reser världen runt med speglar och kemikalier i bagaget. Fotografen Julia Forrest från New York är just nu gästkonstnär i Karleby.

Nyhetsbild

Då begravs Hans Alfredson

Filmskaparen, komikern och författaren Hans "Hasse" Alfredson kommer att begravas i Heliga korsets kapell i Skogskyrkogården, Stockholm, den 13 oktober, skriver Expressen.

Nyhetsbild

Ingen svältupplevelse

RECENSION ”Svälta räv” är en sevärd skildring av vardagsfasadens sprickor. Livskriser och banaliteter blandas om vartannat.

Nyhetsbild

Billy Elliot-danskurs på stadsteatern

VASA Musikalen ”Billy Elliot” spelas på stadsteatern i Vasa i höst. I samband med det arrangeras en kurs, på stadsteaterns stora scen, där deltagarna lär sig musikalens dansnummer.

Kontroversiell rysk film skyddas av polis

Den ryska filmen "Matilda", som gestaltar landets siste tsar Nikolaj II, skapar oroligheter. Radikala ortodoxa grupper har hotat både regissören Alexej Utjitel och landets biografägare. Nu bevakas händelseförloppet av polis.

"Det" slår gammalt skräckrekord

Bara ett par veckor efter premiär har filmen "Det", med svenske Bill Skarsgård som barnätande clown, petat ner "Exorcisten" från 1973 till en andraplats.

Bieber slår slag för Black Lives Matter

Justin Bieber är inte den som brukar skapa rubriker för sin aktivism, men nyligen blev den kanadensiska världsstjärnan politisk på Instagram.

Nyhetsbild

Guillou frestades att köpa "Ondskan"-skolan

Solbacka internat, som var verksamt till 1973, är till salu med ett utgångspris på 35 miljoner kronor, rapporterar flera medier.

Nyhetsbild

Edith Södergran-skulptur finns i Academill

VASA Skulpturdrömmen är uppfylld. Jan-Erik Björks stora mål har länge varit att gestalta Edith Södergran i en skulptur. Verket finns i Vasa.

Nyhetsbild

Med fokus på kvinnorna

NYKARLEBY Juthbacka Teaters litteraturkvällar "En ö i hjärtat - 100 år av kvinnoöden" hyllar Finland och lyfter samtidigt det skrivna ordet.

Nyhetsbild

"Jag vill göra ett verk som Vasaborna gillar"

1

VASA Konstnären Ricky Lee Gordon har fått positiv respons av förbipasserande under arbetet på husväggen. Muralmålningen är en del av gatukonstfestivalen UPEA 17.

Nyhetsbild

Essi Luttinen sjunger franskt

VASA Stadsorkesterns torsdagskonsert innehåller fransk musik och ett nyskrivet verk av orkesterns fagottist Pertti Maaniittu. Gästande solist är mezzosopranen Essi Luttinen.

Nyhetsbild

När våld och förtryck blir normalitet

RECENSION "Aktualitetsfaktorn är hög i Torbjörn Flygts berättelse om vad som händer när hela samhällsstrukturer drastiskt förändras", skriver VBL:s recensent.

Nyhetsbild

Människor och djur

KOLUMN "Djur har tydligen inte samma problem som vi med varken livets tyngd eller med dess gåtfullhet", skriver Kaj Hedman.

Nyhetsbild

Namnstarka artister har barnkonsert i Vasa

VASA De finlandssvenska barn­artisterna Arne Alligator & Djungel­trumman, Benny Törnroos, Robin Hund & Hans glada och Sås & Kopp har en gemensam konsert i Vasa övningsskola den 15 oktober klockan 12.

Nyhetsbild

Elin, Hugo och Elvira siktar uppåt

En dröm går i uppfyllelse för Elin Laihorinne, Hugo Käld och Elvira Nyrönen när de ställer sig på scenen i den direktsända MGP-finalen på lördag.

Nyhetsbild

Asta sjunger om sin skog

VASA Asta, 10 år, från Vasa trivs på scenen och gillar att sjunga för publik. På lördag tävlar hon i MGP, låtskrivartävlingen för 8-15-åringar.

Nyhetsbild

Gör en personlig bildresa till skogens intima rum

Johan Geisor trivs med att ströva i skogen. Då föredrar han att knäppa bilder framför att plocka blåbär.

Nyhetsbild

Aniarapriset till Johannes Anyuru

Författaren Johannes Anyuru tilldelas årets Aniarapris.

Herbie Hancock-musik i Vasa

VASA Herbie Hancock är en levande legendar, vars senaste konsert i Finland var på Pori jazz i somras. Gruppen The Hancock Project hyllar den amerikanska pianisten med en spelning på Doo-bop club i Vasa på lördag.

Nyhetsbild

Populära dansband äntrar scenen på Waskia

VASA Tomas Fantz och Guns Rosor är två av Österbottens mest populära dansband för tillfället. Båda banden spelar då höstsäsongen på Waskia, i Vasa, inleds med en dansgala på lördag.

Nyhetsbild

Bergman hyllas världen över

Nästa år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år.

Nyhetsbild

Moodysson gör serie för HBO

Lukas Moodysson ("Fucking Åmål", "Vi är bäst") ska göra komediserien "Gösta" för strömningstjänsten HBO Nordic.

Asli Erdogan till Bokmässan

Den turkiska författaren Asli Erdogan kommer till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg.

Nyhetsbild

Elisabeth Moss i kvinnorättsfilm

Elisabeth Moss nästa roll blir i kommande filmen "Call Jane", skriver The Wrap.

Nyhetsbild

Glödande vacker Eklund-pop

Blåssektionen spelade ”Finland” med ett ­rörande ”Finlandia”-intro. ”Tuva” är hjärtskärande – och ”Dalin” briljant. Rickard Eklund bekräftar gång på gång sin begåvning.

Nyhetsbild

Tre österbottniska körer bjuder på gungande gospel

Projektet ”Bothnia Gospel 100” är den största satsningen någonsin för Singsby Sångkör, Helsingbykören och Kvevlax Sångkör.

Nyhetsbild

Gammalt och nytt med Solala

JAKOBSTAD A cappella-gruppen Solala­, från Sverige, ­uppträder i Schaumansalen i Jakobstad på söndag.

Kväll med improvisationer

VASA På den Improklubb som ordnas på Doo-Bop Club fredagen den 22 september klockan 21 medverkar duon Katriinamies från Helsingfors, gruppen Into­piukeet från Vasa och en improvisationsgrupp från studentteatern Rampen i Vasa.

Wiktoria till Jakobstad i oktober

JAKOBSTAD Sveriges okrönta drottning av countrypop, Wiktoria, ger sin första Finlandskonsert i Schaumansalen fredagen den 27 oktober klockan 19.

Nyhetsbild

Nu får Hartmansgränden en väggmålning

VASA Hartmansgränden i Vasa får en ny väggmålning den här veckan i och med den nationella konstfestivalen Upea som pågår i september. Det är den sydafrikanske konstnären Ricky Lee Gordon som målar Vasas konstverk.

Nyhetsbild

Magisk musikalupplevelse med "Billy Elliot"

RECENSION Musikalen "Billy Elliot" är en berörande berättelse om rätten att göra sina val och få vara den man är. Iscensättningen på Vasa stadsteater imponerar stort.

Nyhetsbild

En utmaning att blanda hiphop och orkester

RECENSION Stadsorkestern och Vasabördiga artisterna Sebastian Da Costa och Zaida Viveka bjöd på ambitiös konsert. "Det är en enorm utmaning eftersom så pass rytmiska stilar som hiphop och R&B är svårblandade med en stor orkester med många armar", skriver VBL:s recensent Axel Brink.

Nyhetsbild

Harry Dean Stanton är död

Den amerikanske skådespelaren Harry Dean Stanton, känd från bland annat "Alien" och "Gudfadern II", har avlidit.

Nyhetsbild

Kronprinsessan Victoria besöker Finlands nationalopera

HELSINGFORS Sveriges kronprinsessa Victoria besöker i dag Helsingfors för att titta på Höstsonaten på Finlands nationalopera.

Nyhetsbild

Party-dj:n vet hur man fyller ett dansgolv

VASA Jo, hon spelar ”Despacito”. För Mayka är en party-dj som kan dansgolvpsykologi. Mångsysslaren från Sverige lär ut sina kunskaper på Musik & Talang i Vasa.

Nyhetsbild

Nu kommer ny bok om Bergös starka präst

Han kom till Bergö som präst 1893 och visade snabbt att han inte tvekade inför hårt ­arbete och svåra strapatser. Det gav hederstiteln ”starka prästen”.

Nyhetsbild

Ljus skapar stämningar och för fram budskap

VASA När finalen av Eurovision Song Contest ordnades i Globen i fjol våras hade ljusdesignern Mikki Kunttu planerat screendesignen.

Mannerheim och hans ­adjutant i ny bok

Svenska litteratursällskapet firar Gustaf Mannerheims 150-årsjubileum med att ge ut boken ”Mannerheims adjutant” i svensk översättning.

Nyhetsbild

Prisbelönt tenor sjunger finländska pärlor i Vasa

VASA Tenoren Mika Nisula har haft som ambition att sjunga i festsalen i stadshuset i Vasa. Målsättningen uppfylls på söndag.

Kommande evenemang