Vasa

Nyhetsbild

200 samlades för att prata om Travdalen

VASA Det som i dag är en travbana utan verksamhet kan om några år vara en byggarbetsplats i färd med att skapa Travdalen. På torsdagen fick allmänheten bekanta sig närmare med planerna och utbyta tankar under en gatufest på området i Sandviken.

Nyhetsbild

Strand: Jag lyfter ödmjukt på hatten

VASA Korsholms kommun inleder fusionsförhandlingar med Vasa. Det är bra för regionen, menar Vasas fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP). Samtidigt har han förståelse för de som tvekar.

Nyhetsbild

Edith Södergran-skulptur finns i Academill

VASA Skulpturdrömmen är uppfylld. Jan-Erik Björks stora mål har länge varit att gestalta Edith Södergran i en skulptur. Verket finns i Vasa.

Nyhetsbild

Nya dekanus vill stärka pedagogiska fakulteten

Ska satsa på att skapa möjligheter, synergieffekter, förutsättningar utveckling och få mera kunskaper om minoriteter och minoritetsspråk.

Nyhetsbild

Vasalärare: Inbesparingar drabbar eleverna

VASA En stor utmaning som daghem och skolor i Vasa står inför är barn med specialbehov. Det framgår av det lokala lärarfackets lägesöversikt.

Sahlström vald till ny dekanus på ÅA

VASA Fritjof Sahlström har av rektor utsetts till ny dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Krock på Storalånggatan

VASA Två bilar kolliderade vid korsningen av Storalånggatan och Sandögatan på torsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Sport laddar om efter utskåpningen

ISHOCKEY Fem insläppta mål i tredje perioden mot TPS. Fem insläppta mål i tredje perioden mot Kärpät. Förra veckan var oerhört tung för Sport och i helgen väntar nya, tuffa matcher.

Nyhetsbild

Staten granskar hemvården i Vasa

VASA Flera Vasabor har klagat på hemservicen för äldre. Nu förbereder statliga inspektörer en detaljerad granskning.

Nyhetsbild

Hennes hemvårdare finns i plattan

VASA Nu testas hemvård via bildskärm hos de första klienterna i Lillkyro. Riktigt bra, tycker 80-åriga Annikki Vanhala.

Nyhetsbild

Gammal kvarn fara för lekande barn i Sundom

VASA Den gamla kvarnen i Sundom är en säkerhetsfara, anser bygde­föreningen. Nästan varje dag leker låg­stadiebarn där. Nu vill man att staden reagerar.

Nyhetsbild

"Jag vill göra ett verk som Vasaborna gillar"

VASA Konstnären Ricky Lee Gordon har fått positiv respons av förbipasserande under arbetet på husväggen. Muralmålningen är en del av gatukonstfestivalen UPEA 17.

Nyhetsbild

Misstänkt rattfyllerist i Vasa

VASA En 25-årig körkortslös Vasabo misstänks ha kört narkotikapåverkad.

Moped stals i Vasa

VASA Natten till söndag stals en moped av märket Keeway från Andvägen 8 i Vasa.

Nyhetsbild

Nu ska åttorna testa kultur

VASA I tre år ska i princip alla Finlands åttor få en extra dos kultur. På onsdagen bänkade sig de första österbottniska konsttestarna i salen på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Essi Luttinen sjunger franskt

VASA Stadsorkesterns torsdagskonsert innehåller fransk musik och ett nyskrivet verk av orkesterns fagottist Pertti Maaniittu. Gästande solist är mezzosopranen Essi Luttinen.

Nyhetsbild

Vägarbete på Smedsbyvägen försenas

VASA Vägarbetena på Smedsbyvägen mellan Olympiagatan och Kvarngatan drar ut på tiden. I mitten av oktober ska allt vara klart.

Nyhetsbild

Olycksövning lyfte fram kommunikationsbrister

Bra kan bli bättre. Så bedömde deltagarna räddningsövningen Sommarö som ordnades i Vasa skärgård förra veckan.

Nyhetsbild

Kurtenias entré blir som ny

VASA Kurtenias stora entré och den stora balkongen ovanför den renoveras nu under hösten. Därför är husgaveln inplastad.

Nyhetsbild

Vasalag seglar i Champions League

SEGLING Vi ställde fem frågor till Johan Neovius som tillsammans med sitt team från Wasa Segelförening tävlar i Champions League-finalen i fleetracing med J70-båtar på Sardinien i helgen.

Nyhetsbild

Namnstarka artister har barnkonsert i Vasa

VASA De finlandssvenska barn­artisterna Arne Alligator & Djungel­trumman, Benny Törnroos, Robin Hund & Hans glada och Sås & Kopp har en gemensam konsert i Vasa övningsskola den 15 oktober klockan 12.

Nyhetsbild

Asta sjunger om sin skog

VASA Asta, 10 år, från Vasa trivs på scenen och gillar att sjunga för publik. På lördag tävlar hon i MGP, låtskrivartävlingen för 8-15-åringar.

Nyhetsbild

Keistinens fakta om VCS granskas av JK

Timo Keistinen bör prickas av JK för sitt utlåtande om Vasa centralsjukhus. Det anser Jan-Erik Granö. Granö har tillsammans med Rurik Ahlberg anmält Social- och hälsovårdsministeriets Timo Keisti­nen och Anne Koskela till Justitiekanslern.

Nyhetsbild

Mycket på gång i HS Center

VASA Det gapar ganska tomt i HS Center. Nu försvinner Seppos Guld och högst troligen också Seppälä. – Men det händer mycket i kulisserna, säger Tom Westermark, vd för Harry Schaumans Stiftelse som äger fastigheten.

Nyhetsbild

Båt med sju personer ombord körde på grund utanför Vasa

VASA Vid 18-tiden i tisdags fick sjöräddningen ett larm om att en större motorbåt med sju personer ombord kört med hög hastighet på grund utanför Vasa.

Nyhetsbild

Pohjalainen blir tabloid

VASA Pohjalainens läsare får en helt ny tidning framför sig i vår då formatet ändrar från broadsheet till tabloid.

Nyhetsbild

Gör en personlig bildresa till skogens intima rum

Johan Geisor trivs med att ströva i skogen. Då föredrar han att knäppa bilder framför att plocka blåbär.

Nyhetsbild

Timell tillbaka på mässa

Martin Timell är ett av dragplåstren på byggmässan i Korsholm. Cirka 9 000 besökare väntas till Botniahallen.

Herbie Hancock-musik i Vasa

VASA Herbie Hancock är en levande legendar, vars senaste konsert i Finland var på Pori jazz i somras. Gruppen The Hancock Project hyllar den amerikanska pianisten med en spelning på Doo-bop club i Vasa på lördag.

Nyhetsbild

Populära dansband äntrar scenen på Waskia

VASA Tomas Fantz och Guns Rosor är två av Österbottens mest populära dansband för tillfället. Båda banden spelar då höstsäsongen på Waskia, i Vasa, inleds med en dansgala på lördag.

Nyhetsbild

Videor ska hjälpa Vasaborna vårda sig själva

VASA Vasa stad tar i bruk en digital egenvårdstjänst som särskilt ska tjäna personer med långtidssjukdomar. Genom tjänsten får patienter praktisk handledning om hur man bäst tar hand om sin hälsa.

Skoterförare körde drogpåverkad

LAIHELA En 37-årig man från Laihela misstänks bland annat för rattfylleri och trafikförseelse efter att stoppats av en polispatrull på Tammerforsvägen i Laihela på måndagen.

Drogpåverkad bilist stoppad i Laihela

LAIHELA En 51-årig man från Storkyro misstänks för rattfyller och straffbart bruk av narkotika efter att blivit stoppad av en polispatrull vid apoteket i Laihela på måndagen.

Nyhetsbild

Två falska brandlarm samtidigt i Vasa centrum

VASA Räddningsverket fick en bråd tisdagsmorgon när två automatlarm gick i Vasa centrum. Bägge larmen var falska och det var inte fråga om någon brand, meddelar räddningsverket.

Nyhetsbild

Styrelsen sa ja till konstgräsplanen

VASA Förslaget att bevilja 220 000 euro för konstgräsplanen i Gerby-Västervik godkändes av styrelsen. Nu återstår att fullmäktige enas om att pengarna kommer med i budgeten.

Kväll med improvisationer

VASA På den Improklubb som ordnas på Doo-Bop Club fredagen den 22 september klockan 21 medverkar duon Katriinamies från Helsingfors, gruppen Into­piukeet från Vasa och en improvisationsgrupp från studentteatern Rampen i Vasa.

Nyhetsbild

”Upprorsstämning på vårdavdelning”

VASA Om två veckor görs avdelning E4 vid Vasa centralsjukhus om till dagavdelning. Personalen oroar sig för patienterna.

Nyhetsbild

Fullspäckat jubileumsprogram i Vasa

VASA Jubileumsåret för Finlands självständighet når sin kulmen under självständighetsveckan, men innan det går många intressanta evenemang av stapeln i Vasa.

Nyhetsbild

Ny inredningsaffär i Rewell Center

VASA Den 16 november öppnar en ny inredningsaffär i den lokal där Hemtex tidigare huserade, skriver Pohjalainen.

Nyhetsbild

Skarvgruppen godkände plan

Snart finns ett underlag för ansökan om skarvbekämpning. Men om det blir lättare att ansöka om undantagstillstånd återstår att se.

Nyhetsbild

Samarbetsförhandlingar på HSS Media

Av ekonomiska och produktionsmässiga orsaker inleder HSS Media samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna omfattar hela personalen och kan leda till uppsägningar av högst nio i personalen.

Nyhetsbild

Beslut för snabbare epikriser på svenska

Två nya översättarbefattningar ska korta översättningskön. Klienten ska genast i kallelsen till sjukhuset bli upplyst om rätten till en epikris på svenska – och det är personalen på sjukhuset som ska fråga på vilket språk klienten vill ha sin sjukjournal.

Nyhetsbild

Skarvgrupp samlas i dag

I dag sammanträder skarvarbetsgruppen för att diskutera och godkänna åtgärdsplanen för skarv i Österbotten.

Nyhetsbild

Nu får Hartmansgränden en väggmålning

VASA Hartmansgränden i Vasa får en ny väggmålning den här veckan i och med den nationella konstfestivalen Upea som pågår i september. Det är den sydafrikanske konstnären Ricky Lee Gordon som målar Vasas konstverk.

Nyhetsbild

Leder nämnd som fick ökat ansvar

När Juha Silander flyttade från Punkaharju till Vasa för att studera år 2000 var hans tanke att stanna ett år eller så. Nu är han ordförande för utbildningsnämnden.

Nyhetsbild

Diskrimineringsfritt– med "hei, hurrit"

Nu testas om arbetet mot rasism och diskriminering tas på allvar. Återstår att se vilka följder KuPS-klackens "hei, hurrit" får.

Rattfull körde mot rött

VASA På lördagskvällen fick polisen en anmälan om en misstänkt rattfyllerist i Roparnäs.

Nyhetsbild

Magisk musikalupplevelse med "Billy Elliot"

RECENSION Musikalen "Billy Elliot" är en berörande berättelse om rätten att göra sina val och få vara den man är. Iscensättningen på Vasa stadsteater imponerar stort.

Nyhetsbild

En utmaning att blanda hiphop och orkester

RECENSION Stadsorkestern och Vasabördiga artisterna Sebastian Da Costa och Zaida Viveka bjöd på ambitiös konsert. "Det är en enorm utmaning eftersom så pass rytmiska stilar som hiphop och R&B är svårblandade med en stor orkester med många armar", skriver VBL:s recensent Axel Brink.

Gravidyoga ger kontakt med kroppen

VASA Både förstföderskor och omföderskor är välkomna på gravid­yoga. ­Genom yogan får de bland annat bättra sin andningsteknik.