Malax

Nyhetsbild

Pixnekliniken blev hans vändpunkt

MALAX "Utan min vistelse på Pixne skulle jag aldrig ha hittat den rätta vägen, livsglädje och nykterhet."

Nyhetsbild

Gasflaskor fara vid brand i Malax - brand även i Lillkyro

Uppdaterad En brand i en stor lagerbyggnad i Malax har sysselsatt räddningsverket i natt. Nu pågår eftersläckningsarbetet. Det är fortfarande oklart vad som orsakat branden.

Avloppsledning byggs längs Kråkbackvägen

MALAX Redan i vinter börjar Malax Vatten bygga en avloppsledning längs Kråkbackvägen. Det är bolagets största investering nästa år, 320 000 euro.

Nyhetsbild

Torvtäkt intill vattentaget i Kolnebacken får starta

MALAX Högsta förvaltningsdomstolen har avslagit besvären mot en torvtäkt intill ett av Malax vattentag i Kolnebacken.

Cirka 50 av 60 i Malax har lämnat redogörelser

MALAX I Malax har cirka 50 förtroendevalda och tjänstemän hittills redovisat sina ekonomiska bindningar.

Nyhetsbild

Älgkrock i Malax

MALAX En personbil krockade med en älg i Malax vid 21-tiden på söndagskvällen.

Nyhetsbild

Nu kommer ny bok om Bergös starka präst

Han kom till Bergö som präst 1893 och visade snabbt att han inte tvekade inför hårt ­arbete och svåra strapatser. Det gav hederstiteln ”starka prästen”.

Bilister krockade i Malax

MALAX

Nyhetsbild

Skarven skadar återväxten

MALAX Fiskaren Martin Talvitie mötte en obehaglig syn då han vittjade sina nät. Fem halvvuxna sikar hade djupa sår efter skarvnäbbar.

Nyhetsbild

Jättefin, tycker eleverna om nya matsalen

MALAX Fräschare, snabbare köer, mindre ljud. Och så är stolarna bättre. Eleverna i Yttermalax skola tycker om sin nya matsal. Gymnastiksalen får också tummen upp.

Nyhetsbild

Just nu är det kö till Pixnekliniken

Pixnekliniken i Malax har fått en ordentlig nystart. Så här många klienter har man inte haft på många år.

Nyhetsbild

Död skarv i Petalax hade skjutits med hagelgevär

MALAX Den döda skarven som hittades upphängd i ett trafikmärke i Petalax hade skjutits med hagelgevär. Det har nu fastställts av Evira.

Två vindkraftsplaner går vidare i Malax

MALAX Takanebacks delgeneralplan med fem vindkraftverk godkändes av Malaxstyrelsen på måndagen. Planen går nu vidare för behandling i fullmäktige den 28 september.

Nyhetsbild

Lösöret i Kolnebackens skola auktioneras ut

MALAX Sedan Kolnebackens skola stängde dörrarna 2015 har skolbyggnaden stått öde. Men nu ska allt lösöre auktioneras ut på lördag till förmån för Maalahden suomenkielinen koulu.

Nyhetsbild

De lär sig sin historia

MALAX I höst lär sig Yttermalax skola mera om sin närmiljö. På tisdagen besökte eleverna platser som de ser varje dag men kanske inte känner till.

Nyhetsbild

Skrev bok om tiden efter att sjukdomen slog till

MALAX Lena Talvitie drabbades av stroke två gånger efter varandra. Nu har hon skrivit en bok om vägen tillbaka till ett så drägligt liv som möjligt.

Nyhetsbild

Spelmissbrukare fick fängelse

En 40-årig man från Malax döms till ett års ovillkorligt fängelse för grovt bedrägeri. En tidigare dom beseglade ödet.

Nyhetsbild

Ännu en skarv upphängd

UPPDATERAD Starka ställningstagande mot skarvpolitiken fortsätter. En ny skarv har hängts upp i en skylt.

Nyhetsbild

Krigsveteran första som för budkavlen i Malax

MALAX

Med allt från kaninhoppning till hundra minuter motion och ishockeymatch firade Malaxbor och andra deltagare Finland 100. Firandet var även startskottet för bykavlen - by till by.

Malax anser att K5 måste spara

MALAX Malaxstyrelsen är enig om att K5 inte bör utöka sin personal nästa år de kommande åren och att samkommunen överlag måste följa en försiktig linje i sin ekonomi.

Nyhetsbild

Budkavle når alla byar i Malax

MALAX På onsdag kväll startar veteranen Ivar Kronkvist, 96, Malax budkavle, som ska gå från by till by i 105 dagar. Med den vill kommunen slå ett slag för gemenskap och motion.

Nyhetsbild

Hela familjen på skogsägardans

MALAX På fredagen dansade hundratals skogsägare med familjer i Åminne folkpark. På lördagen går dansen av stapeln igen i Kronoby.

Nyhetsbild

Ökade kostnader för barnskyddet och vården

MALAX I Malax kostar vården mer än beräknat. Bland annat socialservicen är i behov av mera pengar.

Nyhetsbild

Malaxvatten går att dricka igen

MALAX Dagens provsvarsresultat visar att vattnet inte innehåller bakterier. Kommunen drar tillbaka uppmaningen att koka vattnet.

Nyhetsbild

Insamling ger skolan nya plattor

MALAX Övermalax skola fick på tisdagen ta emot en donation på sju nya pekplattor. – I grund och botten känner jag ett samhälleligt ansvar att hjälpa till, säger Leif Sandqvist som startade insamlingen.

Nyhetsbild

Malax Vatten: Fortsätt koka dricksvattnet

MALAX I Malax inväntar man ännu resultatet från gårdagens vattenprover som ska ge svar på om kranvattnet innehåller koliforma bakterier. Invånarna i de drabbade områdena ska fortsätta att koka kranvattnet i dag.

Nyhetsbild

Misstankar om bakterier i dricksvattnet i Malax

MALAX Dricksvattnet i Långåminne vattenverk ska genomgå klorering i dag. Vattenverket misstänker att dricksvattnet innehåller koliforma bakterier och invånarna uppmanas nu koka dricksvattnet.

Nyhetsbild

Smulter slutar tävla

STYRKELYFT Motivationen finns inte längre där. Malaxlyftaren Fredrik Smulter avslutar sin elitkarriär.

Nyhetsbild

Talkoanda tog flugfisket till Malax

JAKT OCH FISKE Kolnebackens sportfiskesjö i Malax har genom ofantliga mängder talkotimmar omvandlats från en vildvuxen insjö till ett praktiskt fiskeparadis.

Nyhetsbild

Förälder: Orättvis fördelning av skolskjutsar

PETALAX Ett par hundra meter är helt avgörande för om en elev har rätt till skolskjuts eller inte. I Malax får kommunen kritik för inkonsekvens i vem som får skjuts och inte.

Nyhetsbild

Stockmysterium i Malax närmare en lösning

MALAX I över tjugo år har några stockar i Uxforsen i Malax å förbryllat arkeologen Siri Hagback. Nu har man kommit fram till vilket år träden fälldes.

Nyhetsbild

Båt körde på grund utanför Bergö

UPPDATERAD. En båt med fyra personer ombord körde på grund utanför Bergö i Malax. En av personerna skickades till sjukhus.

Nyhetsbild

Bergö – en liten Bullerby med ett stort hjärta

MALAX Det man inte har, det ordnar man själv på Bergö. Med ny skola och nytt serviceboende blickar ön framåt. Driv och idéer finns det gott om.

Nyhetsbild

Pensionärer är en resurs – de har tid

MALAX Pensionärsförbundets sommarträff är främst ett evenemang där medlemmarna i de lokala föreningarna får träffas och umgås. I år fick gästerna också höra Nils Torvalds tankar kring tjärbränning och populism.

Nyhetsbild

Nytt kafé öppnar i Malax

MALAX Den ena förverkligar en mångårig dröm, den andra får en lokal för sin kursverksamhet. Laila Setälä och Anne Manner öppnar tillsammans ett kafé i Yttermalax.

Nyhetsbild

Pensionärslivet får vänta ännu

Hasse "Kvinnaböske" Andersson var dålig på skolgymnastiken. Men han tog revansch genom att spela Elvislåtar för klassen. I kväll uppträder han i Åminne.

Nyhetsbild

Malaxsiken riskerar att dö ut på grund av skarven

MALAX Beståndet av den lokala fiskarten Malaxsiken upprätthålls genom mycket arbete av fiskargillen och andra aktiva inom Korsnäs-Malax fiskeområde. Fiskarna befarar att skarvens påverkan på bestånden kommer att synas när det är för sent.

Nyhetsbild

Första kontrollen utomlands

ORIENTERING Kvarkenträffens mest lång­väga gäster har aldrig tidigare orienterat utanför Frankrike. Nu kan de pricka in Kalapää och Kolnebacken på kartan.

Nyhetsbild

Kul kväll för de modiga

ORIENTERING Exotiskt, annorlunda och knepigt. Den andra deltävlingen i Kvarkenträffen bjöd på allt annat än typisk österbottnisk terräng.

Nyhetsbild

Sveriges största dansband trivs i Åminne

MALAX I fredags fick Åminne folkpark besök av det omåttligt populära dansbandet Lasse Stefanz. Sångaren Olle Jönsson säger att bandet trivs i folkparken.

Nyhetsbild

Två Malaxbagerier blir ett

MALAX Calles bröd och Malax bageri går samman och bildar ett bageri med gemensam ägare.

Nyhetsbild

Veterantraktorfest i Malax

MALAX Malax bjöd på strålande solsken då Malax veterantraktorförening för elfte året i rad ordnade utställning av gamla fordon på lördag.

Nyhetsbild

Prövar lyckan i Petalax

PETALAX Förra veckan öppnade Fadil Vaganci en pizzeria i Petalax, en ort han inte ens visste fanns. Invånarna har välkomnat honom, precis som president Koivisto gjorde för 25 år sedan.

Nyhetsbild

Succépremiär i Åminne

RECENSION Fröken Elvis, från Sverige, gjorde en vacker och stark Finlandsdebut. Bandets tolkningar av Elvis Presley är gjorda med fingertoppskänsla.

Nyhetsbild

Över 300 skarvbon förstörda i Malax

MALAX I början av maj fanns det 395 skarvbon på Fjärde grynnan i Malax. Fem veckor senare var det bara 49 kvar. Polisen utreder nu ärendet som grovt naturskyddsbrott.

Nyhetsbild

Malax lobbar för ny färja

MALAX Nu gör Malax kommun en ny drive för en ny färja till Bergö. Framtidstron är ett argument.

Nyhetsbild

Bergöfärjan fyller inte tidens krav

MALAX Bergöborna tycker att deras förbindelser till fastlandet är under all kritik. Både den ordinarie färjan och reservfärjan är alltför gamla och alltför små.

Nyhetsbild

Elvis-låtar på svenska på premiärernas kväll

MALAX Fröken Elvis har turnépremiär i Åminne folkpark på onsdag. Den svenska gruppen blev känd för svenskspråkiga tolkningar av Elvis Presleys låtar.

Nyhetsbild

Förnyade folkparken redo för sommaren

MALAX Efter nästan ett år av renovering är paviljongen i Åminne klar för användning. Ordförande Mikael Antell är nöjd med resultatet.

Nyhetsbild

Vill slå vakt om det lokala inflytandet

MALAX Största faran med de stora strukturella reformerna är att de leder till ett demokratiunderskott, anser Malaxfullmäktiges omvalde ordförande Lorenz Uthardt. Medinflytandet ligger honom varmt om hjärtat.