|

Idrottarna häver i sig kosttillskott

Finländska idrottare tar mycket kosttillskott. Zoom
Foto: Arkiv / Linus Lindholm

Finländska idrottare tar mycket kosttillskott.

Finländska idrottare tar mycket kosttillskott och mediciner, det visar en pro gradu-avhandling.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Uthållighetsidrottarna använder mest läkemedel och kvinnorna mer än männen. När det gäller kosttillskott fanns inga skillnader mellan könen. Tidigare undersökningar har visat att idrottarna använder mycket receptbelagda läkemedel. Undersökningen som den blivande magistern i hälsovetenskaper Marja Koponen gjort vid Jyväskylä universitet visar också att självmedicinering är vanligt. Materialet i undersökningen utgjordes av dopningsdokumenteringen för 679 finländska idrottare som dopningstestades 2014. Av dessa tävlingsidrottare hade 82 procent använt kosttillskott och 62 procent läkemedel veckan före dopningstestet. I testerna förekom inga positiva resultat som berodde på kosttillskott.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

LIVE: VPS gör sju mål på Vasa IFK – Luqman Kassim matchens stora profil

Luqman Kassim var rejält på hugget mot Vasa IFK och inblandad i så gott som allt VPS skapade framåt. Här firar han 0–3-målet med  Fabrice Gatambiye, Aleksi Pahkasalo och Kalle Multanen.
Foto: Linus Lindholm

Luqman Kassim var rejält på hugget mot Vasa IFK och inblandad i så gott som allt VPS skapade framåt. Här firar han 0–3-målet med Fabrice Gatambiye, Aleksi Pahkasalo och Kalle Multanen.

VPS luftade en stark startelva mot Vasa IFK och på slutet rann siffrorna i väg.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan