|

Lasse Mårtenson är död

NyhetsbildZoom
Lasse Mårtenson. Foto: Lehtikuva
Kompositören och sångaren Lasse Mårtenson har avlidit. Sonen Kasper Mårtenson bekräftade sorgbudet för FNB per telefon.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kasper Mårtenson sade å de anhörigas vägnar att hans far avlidigt efter en långvarig sjukdom. Lasse Mårtenson dog på ett vårdhem i Esbo den 14 maj.

Mårtensons familj önskar att deras privatliv respekteras och att de tillåts sörja i fred.

Yle var först ute med dödsbudet.

Den finländska musikens storhet Mårtenson var mest känd för bland annat musiken till tv-serien Stormskärs Maja (1976) och Schlager-EM-låten Laiskotellen (1964).

Mårtensons käraste miljö var skärgården där han vistats sedan barndomen.

– I skärgården får du lägga an vid en bekant brygga. Dörren står öppen, hundar och katter kommer och hälsar glatt på dig.

Du är som i ditt eget hem, sade Mårtensson då FNB intervjuade honom inför hans 80-årsdag 2014.

Helsingfors stadsteater ska ha urpremiär för Myrskyluodon Maija i musikalform nästa år. Det är första gången Mårtenssons musik från tv-serien med samma namn spelas i ett musikverk på en teaterscen.

Trenden var coverlåtar

Det var i slutet av 1960-talet som Mårtensson först gjorde sig ett namn på jazzscenen och i teatervärlden. Majoriteten av materialet från hans period i underhållningsmusiken bestod av covers av utländska låtar.

– Trenden då var att man gjorde covers. Jag är stolt över att ha fått göra så många av Sinatras låtar, sade Mårtenson till FNB en gång i tiden.

– Min version Nousevan auringon talo sålde bättre i Finland än Animals originallåt House of the Rising Sun.

Mårtensson var också med och grundade Uusi Iloinen Teatteri (UIT).

Mårtenson föddes i Helsingfors den 24. 9 1934.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan