|

Jämnt i Österrikes presidentval

NyhetsbildZoom
Efter den första omgången såg Norbert Hofer ut att vara på väg mot en klar seger. Men slutstriden i det österrikiska presidentvalet blir ovaäntat jämn. Foto: LK/Georg Hochmuth
Den avgörande omgången i Österrikes presidentval är oerhört jämn.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vallokalsundersökningar ger högerpopulisten Norbert Hofer en knapp ledning med 50,2 procent. Alexander Van der Bellen, före detta ledare för De gröna, får 49,8 procent. De slutliga resultaten klarnar i morgon då också poströsterna räknats. De här rösterna kan bli avgörande, för i år är de 900 000 till antalet. I den första valomgången vann Hofer klart. Oberoende av vem som vinner är resultatet uppseendeväckande i och med att presidenten för första gången sedan andra världskriget kommer utanför de två traditionella maktpartierna: Folkpartiet för konservativa Österrike (ÖVP) och socialdemokraterna (SPÖ). Presidentposten i Österrike är i huvudsak representativ men Hofer har antytt att han kan utnyttja makten i större utsträckning än hans företrädare. Han har bland annat hotat med att upplösa regeringen om invandringspolitiken inte skärps. 

Kommentarer
|

Flyg kraschlandade utanför Umeå – nio ombord

Nyhetsbild
En räddningshelikopter ovanför olycksplatsen vid Storsandskär, vid Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT
Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Enligt räddningstjänsten har "folk hittats runt planet". – Det är en allvarlig olycka och det ser illa ut, säger Christer Björkman, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT.

Mest läst senaste veckan