|

Ovanlig fågelgäst i Malax

Jungfrutranan har hittills observerats enbart tretton gånger i Finland. Den fjortonde observationen gjordes i Malax på tisdagskvällen. Zoom
Foto: Stefan Sjöholm

Jungfrutranan har hittills observerats enbart tretton gånger i Finland. Den fjortonde observationen gjordes i Malax på tisdagskvällen.

Tranor är ingen sällsynt syn på Österbottens åkrar - men det är däremot jungfrutranan. På tisdagskvällen landade den på Börängen i Malax och Stefan Sjöholm hann knäppa en bild.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid 22-tiden på tisdagskvällen tog Malaxbon Stefan Sjöholm en kvällstur med bilen. Sjöholm arbetar aktivt med ringmärkning av fåglar och tänkte spana efter tofsvipor. Men han såg något betydligt mer ovanligt på kvällshimlen. – Jag såg den redan när jag körde i väg men då flög den och det såg ut som en vanlig trana. Sedan när jag körde hem stod den på en åker. Jag tänkte direkt att den är för liten för att vara en vanlig trana. Dessutom är det för tidigt för tranungar, säger Sjöholm. Enligt Sjöholm var det fågelns karakteristiska svarta bröstfjädrar som avgjorde - och storleken. Jungfrutranan har även långa vita örontofsar om man jämför med den mycket mer vanliga släktingen tranan.
Förekommer mest i sydöstra Europa – Det stämmer, det är en jungfrutrana. Den har observerats enbart tretton gånger i Finland och det här blir nu den fjortonde gången. Det är en ovanlig gäst på våra marker, säger biologen Hans Hästbacka. Enligt Hästbacka trivs jungfrutranan just i torr terräng på öppna slätter. – Den förekommer mest i sydöstra Europa och vinterkvarteren finns i nordöstra Afrika och södra Asien. Se på kartan var jungfrutranan observerades!

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan