|

Skyhögt uppdrag på hemlig ö

Allan Svenlin byggde boet med tanke på fiskgjusen, men det var i stället havsörnen som bosatte sig här uppe. Ungen i förgrunden. På väg upp. Allan Svenlin är 66 år men klättrar enkelt uppför botallen med stolpskornas hjälp.
Bildbeskrivning: På väg upp. Allan Svenlin är 66 år men klättrar enkelt uppför botallen med stolpskornas hjälp. Matias Snellman tar olika mått på ungen, bland annat på näbben. Den fem kilo tunga havsörnsungen får en ring på varje ben. Matias Snellman och Roland Lillkåla samarbetar effektivt.
Havsörnsbeståndet ökar och ringmärkarna jobbar hårt för att hinna med alla ungar. Vi tog rygg på ett team.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Allan Svenlin, 65, snörar på sig stolpskorna och sparkar metodiskt in spikarna medan han klättrar uppför den femton meter höga tallen. Efter ett par minuter kommer budet: – En unge. En stor en. Vi är ute på en ö i Larsmo skärgård. Jag har lovat att inte skriva vilken. På det villkoret har ringmärkaren Matias Snellman och hans assistent Roland Lillkåla gått med på att ta mig med. För mig är upplevelsen unik. För de två Vasaborna, ursprungligen från Kållby och Nedervetil, är det här bara ett bo i mängden. Varje vår lägger de två arbetskamraterna från nödcentralverket ett par semesterveckor på frivilligarbetet. Märkningen blir alltmer omfattande. Havsörnarna blir nämligen fler, så även i Snellmans och Lillkålas område från Vörå i söder till Karleby i norr. – Det finns flera bon i varje kommun. Alla ska kontrolleras, säger Snellman. Han är den som klättrar och märker medan Lillkåla dokumenterar. Men på den här ön sköter Allan Svenlin klättrandet. Här finns nämligen hans eget konstgjorda bo. Svenlin, själv ringmärkare av fiskgjuse, byggde plattformen i trädet för den arten. Men det var ett havsörnspar som hittade det. Försiktigt placerar han ungen i en tygpåse som skickas ned till Snellman och Lillkåla. De har varnat mig för att det kan gå vilt till. Men ungen sitter snällt mellan männen metodiskt utför sitt arbete. Vinglängden mäts liksom näbben. Den röda ringen nitas fast på höger fot och symboliserar Kvarken medan den svarta på vänster fot indikerar märkningsåret 2016. Ungen kan sedan identifieras med siffrornas hjälp. – Havsörnen är en viktig indikatorart högst uppe i näringspyramiden. Nya gifter i naturen märks först hos havsörnen, förklarar Matias Snellman som gillar jobbet skarpt. Enda gången som ungen fräser till är när Snellman rycker dun av den för DNA-undersökning. Sedan lyfts den försiktigt in i tygpåsen för vägning innan den skickas upp till Allan Svenlin och boet igen. Jag klättrar själv upp och kan konstatera att havsörnen väljer boträd med omsorg. Arten saknar naturliga fiender men vill ändå ha fri sikt åt alla håll. Inom kort börjar den fem kilo tunga ungen sin flygträning. Först genom att flaxa på vingarna, sedan genom att pröva lyftkraften när vindarna tar tag. Och snart flyger den lika högt som de andra havsörnarna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Rädda Barnen lanserar julinsamling för att hjälpa landets fattiga barn

Maria Veitola, Reino Nordin, Marko Anttila, Krista Kosonen och Samuli Edelmann stöder Rädda Barnens julinsamling som syftar till att hjälpa fattiga barn.
Foto: Pressbild/Liisa Valonen

Maria Veitola, Reino Nordin, Marko Anttila, Krista Kosonen och Samuli Edelmann stöder Rädda Barnens julinsamling som syftar till att hjälpa fattiga barn.

Enligt Rädda Barnen finns det upp till 120.000 finländska barn som lever i familjer med låga inkomster.

Mest läst senaste veckan