|

Löfven: Sverige vill inte ha försvarsallians med Finland

NyhetsbildZoom
President Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Stefan Löfven har diskuterat bland annat försvarsfrågor på Gullranda i helgen. Foto: Lehtikuva
Uppdaterad 18.00. Sveriges försvarssamarbete med Finland är inte en försvarsallians och en försvarsallians är heller inget Sverige strävar efter, säger svenska statsministern Stefan Löfven på besök i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är inte något vi efterstävar utan det är ett komplement till vår nationella försvarsplanering. Eftersom vi är alliansfria så vill vi vara alliansfria, sade Löfven på en presskonferens med president Sauli Niinistö i Nådendal dit Löfven kommit för att delta i de utrikespolitiska samtal Niinistö står värd för. Löfven är den första utländska regeringschefen som deltar i samtalen som ordnas på presidentens sommarresidens Gullranda. Förslag om kristida samarbete mellan de två länderna har förekommit i den säkerhetspolitiska debatten i Finland, men det anses förutsätta ett statsfördrag. Löfven hänvisade till den solidaritetsförklaring Sverige uttryckt i fråga om EU-länder och nordiska länder. – Om ett EU-land eller ett nordiskt land blir angripet är vi beredda att bistå på det sätt som då passar bäst. Niinistö sade att Finland och Sverige kommer att gå vidare steg för steg, men att målen inte ska ställas för högt. – Vi har avancerat snabbare än någondera av oss kunde tänka sig när vi träffades i Sälen för några år sedan, sade Niinistö. Finlands regering offentliggjorde sin utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse på fredagen. Där konstateras att Finland bibehåller möjligheten att ansöka om medlemskap i Nato och ger noggrant akt på förändringar i sin säkerhetsmiljö. På presskonferensen sade Niinistö att Finland inte nu ser några konkreta hot men att om säkerhetsläget försämras kan man inte vänta så länge att det är för sent att lämna in ansökan. Löfven sade också att ett Natomedlemskap inte är aktuellt för Sverige och konstaterade att Sverige haft fred i 200 år och att man gärna vill ha 200 år till av fred. – Vi menar att det är stabiliteten, förutsägbarheten, långsiktigheten som är det bästa för vårt närområde och därför är det inte aktuellt med ett Natomedlemskap. Alla partier som ingår i den borgerliga alliansen har sagt att de vill att Sverige ansöker om Natomedlemskap. I en intervju i Hufvudstadsladet sade svenska försvarsexperten Mike Winnerstig att den finns en liten minoritet inom de svenska Socialdemokraterna som är för ett Natomedlemskap, men det ville Löfven inte kännas vid. – Socialdemokratiska partiet är tydligt med att Sverige ska vara alliansfritt och vi ska faktiskt stå upp för att vi har haft 200 år av fred och det är en situation som vi gärna vill förlänga. I en opinionsmätning som publicerades på lördagen gick den borgerliga alliansen om det rödgröna blocket som sitter i regeringen. Blir riksdagsvalet 2018 ett Natoval? – Opinionsmätningarna kan vara lite olika, men vi bygger inte vår försvarspolitik på opinionsmätningar. 

Kommentarer
|

Jordbrukarna oroar sig för sämre åkermark – ekonomin är ändå den största oron

Nyhetsbild
Jordbrukarna oroar sig mer för den dåliga löneutvecklingen än för miljöproblem. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
EU gör upp regler för stödet till jordbrukarna, som hoppas på en skälig inkomst.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

VPS tappade tvåmålsledning i derbyt: "Skit, helt enkelt"

FOTBOLL VPS var på väg mot tre soliga poäng hemma i Sandviken. Men två skott från distans satte stopp för det.

Nyhetsbild
Sport

VIDEO: Se höjdpunkterna från derbyt mellan VPS och KPV

FOTBOLL Tuffa närkamper och läckra mål. Lördagens derby i Vasa var underhållande och höjdpunkterna hittar du här.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis...eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Wasa Sångargille förverkligar en helt galen idé

ANNONS FRÅN WASA SÅNGARGILLE Vad tänker du på när du hör ordet manskörssång? Någon svarar: Äldre allvarsamma herrar som sjunger fosterländska sånger. En annan tänker på stela frackklädda män som skrålar snapsvisor medan en tredje hör vårvisor från en högt belägen balkong.

Mest läst senaste veckan