|

Steven Spielberg har en ny skådespelarfavorit

Steven Spielberg(till höger) (R) tillsammans med Mark Rylance. Zoom
Foto: AFP / Lehtikuva

Steven Spielberg(till höger) (R) tillsammans med Mark Rylance.

Mark Rylance var tidigare känd främst i de brittiska teaterkretsarna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hösten 2014 ändrades allting då samarbetet med Steven Spielberg började. I den verklighetsbaserade Spionernas bro spelade Rylance den avslöjade sovjetagenten. Strax därefter spelade han huvudrollen i Spielbergs sagofilm Stora vänliga jätten som har Finlandspremiär den första juli. Rylance har fått roller i alla de stora filmer som världens mest framgångsrika regissör Spielberg planerar göra. – Steven förstår vad åskådaren bör veta och vad som bör döljas. Jag måste sjunka in i gestalten och föreställningen, säger Rylance. Spielberg har inte tidigare haft återkommande skådespelare som skulle få väldigt olika roller i successiva filmer. Spionernas bro var ett historiskt drama, Stora vänliga jätten, som bygger på Roald Dahls barnbok, är en fantasifilm och efterföljs av science fiction-filmen Ready player one. Regissörens självbild Kanske Spielberg också hittade sin självbild av den brittiska skådespelaren. Regissören har sagt att han identifierar sig med den Stora vänliga jätten, den ensamma jätten som Rylance spelar. – Stevens berättarförmåga utvecklades i den isolering han levde i som en ung och klumpig judisk pojke i Mellanvästern. – Jag minns personligen hur tröstlöst ensamheten kändes i barndomen. Men som Bob Dylan sagt om att växa upp i Minnesota: om man sitter ensam hälften av året och stirrar ut genom fönstret för att det är så kallt ute så växer nog fantasin. Rylance har redan sedan 1980-talet varit en uppskattad skådespelare. – I filmer är jag beroende av regissören, filmklipparen och resten av arbetsteamet, säger Rylance. – Filmregissören är en skräddare, jag är endast materialet. Jag försöker resonera mig fram till om regissören vill ha ylle eller nylon. Jag kan ge formen och färgen, men regissören avgör hur jag ser ut. Rylance medger att han har tröttnat lite på Shakespeare. På teater väljer han hellre ett nyare skådespel. – Men jag återvänder gärna med några års intervaller till Shakespeare. Oscarvinst utan kampanj Rylance hann inte göra någon Oscarkampanj i Los Angeles för Spionernas bro. – Stackars Leonardo DiCaprio utförde alla middagar och luncher. När jag såg honom på galakvällen såg jag hur utmattad han var. Samma kväll vann DiCaprio Oscar för The Revant och Rylance för Spionernas bro – fastän han inte fört kampanj. – Jag lurade, skrattar Rylance sarkastiskt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

"Jag har hållit på med detta hela livet och nu märks det hur oskyddat det är" – Charles Plogman har funderat på att byta yrke

"Jag försöker vänta ut pandemin – och vara positiv. Men jag vet inte vad som ska komma – och det är lite skrämmande" säger artisten Charles Plogman.
Foto: Mikael Nybacka

"Jag försöker vänta ut pandemin – och vara positiv. Men jag vet inte vad som ska komma – och det är lite skrämmande" säger artisten Charles Plogman.

"Det är inte panik, men det har varit ett hårt slag. Så jag går omkring i ett Pompeji och funderar på vad ska jag göra nu" säger Charles Plogman som hoppas kunna fira ett försenat 40-årsjubileum.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan