|

Meeke tog historisk seger

I natt körs ännu sex sträckor. Zoom
Foto: ArkivLehtikuva

I natt körs ännu sex sträckor.

Citroëns Kris Meeke har vunnit Finlands VM-rally. Han är den första brittiska föraren att vinna VM-rallyt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Världsmästarna Colin McRae och Richard Burns klarade aldrig av det. På söndagen blev däremot Kris Meeke den första brittiska föraren någonsin att vinna Finlands VM-rally, om man bortser från andraförare. – Det här är rallyts hemland och det är väldigt speciellt att vinna här. Framförallt på lördagen gick körandet som en dans, sade Meeke rörd efter sin seger. Det är 37-åringens tredje deltävlingsseger i VM-serien. Citroenföraren Meeke gynnades av sin startposition bakom tätförarna. Då han stått i tur att köra har vägarna putsats av löst grus och han har haft bättre grepp än förarna före honom. Men trots att han hade tur i det avseendet kan man inte bortse från att han också körde utmärkt. Framförallt var den överlägsna segern på klassiska sträckan Ouninpohja på lördagen fantastisk. – Det var fint att lyckas just där. Ouninpohja är en helig rallyplats, sade Meeke. Meeke kunde köra avslappnat i Jyväskylä eftersom han inte deltar i alla VM-rallyn denna säsong och därmed inte behöver känna någon press för att vinna totaltävlingen. Citroen och Meeke har i stället koncentrerat sig på att utveckla bilen för nästa säsong. Men inte är Citroens nuvarande bil dålig inte. Det framgår klart av segrarna i Jyväskylä och i Portugal tidigare i säsongen. Latvala besviken tvåa Volkswagens Jari-Matti Latvala kom tvåa i hemmarallyt och förlorade slutligen 29,1 sekunder till Meeke. Han fick säga adjö till segerstriden redan på fredagen då han missade i en kurva, fick punktering och tappade flera sekunder. – Det misstaget kunde jag ha levt utan. Utan det kunde det ha blivit en hårdare tävling, men å andra sidan körde Kris jättefint, sade Latvala, som ändå steg till trea i VM-serien. – Jag är förstås besviken över att inte vinna. Det gick inte som jag ville, men jag tog ändå viktiga poäng. Irländaren Craig Breen, 26, skrällde och slutade trea, hans första pallplacering i VM-serien. Breen var väldigt rörd och grät glädjetårar i mål. – Det är är alldeles vansinnigt. Jag kan inte riktigt tro vad som hänt. Jag kunde inte ens drömma om en pallplacering i Finland, sade Breen. – Jag är väldigt stolt över mig själv. Ibland har jag haft väldigt svåra stunder. Jag hoppas det här innebär en nystart på min karriär och att jag i framtiden kan uppnå ännu större saker. VM-ettan Sebastien Ogier, som i fredags körde av vägen och ner i ett dike, fick inte en enda VM-poäng i Jyväskylä.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nicki Pedersen sjuk i covid-19

Nicki Pedersen har testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Nicki Pedersen har testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.

Den danske sjufaldiga världsmästaren i speedway, Nicki Pedersen, har smittats av det nya coronaviruset, rapporterar flera medier.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan