Eftersom Sara Hellström helst tar med sig hunden Bianca brukar hon skippa kafébesöken, särskilt vintertid och när det regnar. Hon har nämligen inte tidigare vetat att det finns kaféer som också välkomnar hundar.

– Som hundägare tycker jag det vore bra om de kaféerna skulle marknadsföra det lite mera. Om det inte regnar brukar hon ta med hunden Bianca till uteserveringar eftersom det oftast är tillåtet att ta med hunden till sådana.

Sara Hellström och hunden Bianca.


Ett ställe som är hundtillåtet är Kaffehuset August där Bianca nu nyfiket nosar sig fram.

– Ja, här är hundar lika välkomna som människor. Om vi ser en kund sitta på uteserveringen med sin hund brukar vi säga till dem att de är välkomna in, säger servitören Josefin Nylund.

Tidigare var alla husdjur förbjudna i lokaler där man hanterar livsmedel. Men sedan 2012 slopade Jord- och skogsbruksministeriet reglerna och kafé- och restaurangägarna själva får bestämma om de tillåter husdjur eller inte. På ministeriet kom man fram till att det egentligen inte fanns några hygienskäl bakom de tidigare reglerna, men hundar och andra husdjur får fortfarande inte vistas i kök.

Café Raawkas dörr är också öppen för hundar. Där finns till och med en hundbädd att låna.

– Vi har hundar inne nästan varje dag. Våra andra kunder är bara positiva till hundbesöken, inte en endaste gång har någon klagat, säger Maria Lundström.

Många hundägare reser också med tåg och har med sig hunden. På Café Solo i resecentret vid tågstationen är man van vid hundar.

– Jo, här släpper vi in kunden med hunden. En eller annan kund har kanske fnyst åt hundarna men vi har inte haft större problem än så, säger Marina West.

De Vasakaféer som inte tillåter hund hänvisar framför allt till de andra kafébesökarna som kan vara allergiska mot pälsdjur. En annan orsak är hanteringen av livsmedel. För att pälsdjursallergiker ska veta om kaféet är hundtillåtet eller inte kan kaféer beställa en skylt som markerar det. Kaffehuset August har nyligen beställt en skylt och väntar på att också få en svenskspråkig.

Bianca verkar gilla sitt livs första kafébesök.



Spralliga Bianca verkar gilla sitt livs första kafébesök.

– Nu då vi känner till att det finns kaféer som tillåter att jag tar henne med mig kan vi ju gå på kafé året runt. Det är verkligen uppskattat, säger Hellström.

Här bloggar Sara Hellström om sin vardag med hunden Bianca.