|

Ta med hunden på kafé

NyhetsbildZoom
Bianca är en tvåårig shetland sheepdog, eller kort och gott sheltie. Enligt ägaren Sara Hellström är Bianca en ganska modig typ för att vara sheltie. Foto: Heidi Kojonen
Är du kund med hund? Här får du dricka kaffe i sällskap av vovven.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Eftersom Sara Hellström helst tar med sig hunden Bianca brukar hon skippa kafébesöken, särskilt vintertid och när det regnar. Hon har nämligen inte tidigare vetat att det finns kaféer som också välkomnar hundar.

– Som hundägare tycker jag det vore bra om de kaféerna skulle marknadsföra det lite mera. Om det inte regnar brukar hon ta med hunden Bianca till uteserveringar eftersom det oftast är tillåtet att ta med hunden till sådana.

Sara Hellström och hunden Bianca. Foto: Heidi KojonenEtt ställe som är hundtillåtet är Kaffehuset August där Bianca nu nyfiket nosar sig fram.

– Ja, här är hundar lika välkomna som människor. Om vi ser en kund sitta på uteserveringen med sin hund brukar vi säga till dem att de är välkomna in, säger servitören Josefin Nylund.

Tidigare var alla husdjur förbjudna i lokaler där man hanterar livsmedel. Men sedan 2012 slopade Jord- och skogsbruksministeriet reglerna och kafé- och restaurangägarna själva får bestämma om de tillåter husdjur eller inte. På ministeriet kom man fram till att det egentligen inte fanns några hygienskäl bakom de tidigare reglerna, men hundar och andra husdjur får fortfarande inte vistas i kök.

Café Raawkas dörr är också öppen för hundar. Där finns till och med en hundbädd att låna.

– Vi har hundar inne nästan varje dag. Våra andra kunder är bara positiva till hundbesöken, inte en endaste gång har någon klagat, säger Maria Lundström.

Många hundägare reser också med tåg och har med sig hunden. På Café Solo i resecentret vid tågstationen är man van vid hundar.

– Jo, här släpper vi in kunden med hunden. En eller annan kund har kanske fnyst åt hundarna men vi har inte haft större problem än så, säger Marina West.

De Vasakaféer som inte tillåter hund hänvisar framför allt till de andra kafébesökarna som kan vara allergiska mot pälsdjur. En annan orsak är hanteringen av livsmedel. För att pälsdjursallergiker ska veta om kaféet är hundtillåtet eller inte kan kaféer beställa en skylt som markerar det. Kaffehuset August har nyligen beställt en skylt och väntar på att också få en svenskspråkig.

Bianca verkar gilla sitt livs första kafébesök. Foto: Heidi Kojonen
Spralliga Bianca verkar gilla sitt livs första kafébesök.

– Nu då vi känner till att det finns kaféer som tillåter att jag tar henne med mig kan vi ju gå på kafé året runt. Det är verkligen uppskattat, säger Hellström.

Här bloggar Sara Hellström om sin vardag med hunden Bianca.

Kommentarer

Fiskets hus tävlar om fint arkitektpris – mot Helsingfors centrumbibliotek Ode

Nyhetsbild
Fiskets hus tävlar om fint pris. Foto: Linus Lindholm
Nu har Fiskets hus en chans att sätta Vasa på arkitektkartan. Huset har nämligen nominerats till det så kallade Träpriset. Tidigare år har bland andra restaureringen av Borgå domkyrka fått priset.

Mest läst senaste veckan