Fallet behandlades i rätten i våras men förblev olöst. En person dömdes till böter eftersom rätten ansåg att personen i fråga kände till gärningsmannen men lät bli att avslöja vem det var. Polisen uppger att jaktbrott ofta inträffar långt borta från bosättningen och det är svårt att utreda dem. – Ofta reder man ut dem länge i efterhand, säger överkommissarie Harri-Pekka Pohjolainen vid polisinrättningen i Östra Finland. Grovt jaktbrott skrevs in i lagen våren 2011 och gjorde det lättare att dela ut hårdare domar än tidigare för allvarliga jaktbrott. Bland annat fick polisen utvidgade rättigheter för att reda ut till exempel positionsuppgifter. Polisen kan bland annat reda ut var de misstänkta rört sig under tiden för brottet. Hittills har emellertid ingen dömts till ovillkorligt fängelse för grovt jaktbrott. Domarna har befunnit sig i den lägre ändan av straffskalan. Den färskaste rättsstatistiken härstammar från år 2014. År 2013 delades det ut åtta domar och år 2014 sju domar för grovt jaktbrott. Gärningsmännen dömdes i genomsnitt till villkorligt fängelse på under ett år. Under åren 2009–2014 dömdes ingen heller till ovillkorligt fängelse för den lindrigare formen, jaktbrott. Den typiska följden av jaktbrottet har varit några månaders villkorligt fängelsestraff eller bötesstraff.
Rovdjurshat och pengar motiverar till tjuvskytte
I februari i fjol misstänkte polisen att en varg hade dödats med snöskoter i Sonkajärvi i Norra Savolax. Fallet undersöktes som grovt jaktbrott.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"
Tyck till!
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.