|

Kaj Heino är död

I Vasa var Kaj Heino med och ordnade Pride 2003. Han var ordförande för SETA i Vasa i fem år och hade nu haft motsvarande post i Göteborg. Han syntes även på Pridefestivalen i Jakobstad 2014. Zoom
Foto: RFSL

I Vasa var Kaj Heino med och ordnade Pride 2003. Han var ordförande för SETA i Vasa i fem år och hade nu haft motsvarande post i Göteborg. Han syntes även på Pridefestivalen i Jakobstad 2014.

Tidigare Vasabon Kaj Heino har hittats död, men omständigheterna är oklara. Heino var en förgrundsfigur inom HBTQI-rörelsen i Finland och nu senast i Göteborg. I Vasa var han även aktiv bland annat i studentpolitiken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kaj Heino hittades död på tisdagen. Han sörjs av många särskilt inom HBTQI-rörelsen, där han var en drivande kraft, de senaste åren i Göteborg, där han bodde. Festivalen West Pride skriver på Facebook: "Vi kommer att minnas vår vän Kaj med värme och hans långa kamp för våra rättigheter. Som hbtq-aktivist har Kaj varit betydelsefull och bidragit mycket till vår gemensamma kamp om allas lika värde och rättigheter." Omständigheterna kring Heinos död är oklara. I både finlandssvensk och rikssvensk press omnämns Heinos död jämte misstanke om ett misstänkt mord som skett i Södermalm i Stockholm. Stockholmspolisen gör i det här skedet inga uttalanden som direkt sammankopplar händelserna. Det är oklart när och om polisen informerar mera. Polisen i Stockholm säger att man utreder ett fall med en 45-årig man som dog natten till tisdag. Polisen säger också att det till fallet med 45-åringen finns en förundersökning om misstänkt mord. I Vasa var Kaj Heino med och ordnade Pride 2003. Han var ordförande för SETA i Vasa i fem år och hade nu haft motsvarande post i Göteborg. Han syntes även på Pridefestivalen i Jakobstad 2014. I början av 1990-talet var han aktiv inom studentpolitiken på Åbo Akademi i Vasa, där han studerade. Han satt bland annat i Åbo Akademis styrelse. Att studentspexen kom i gång i Vasa var i mycket hans förtjänst. Heino ställde även upp i allmänna val för SFP, till exempel i riksdagsvalet 2003 i Helsingfors valkrets. Han var också länge aktiv inom scoutrörelsen. Kaj Heino var född 1971 och ursprungligen från Västanfjärd. Artikeln uppdaterad 7.9 klockan 17.40 med uppgifter från polisen i Stockholm.

Mest läst senaste veckan