|

Enklare liv ger färre avtryck

NyhetsbildZoom
David Jonstad, omställningsrörelsens frontfigur i Sverige, lämnade Stockholm för ett liv på landet. Han har skrivit tre böcker. Den senaste heter "Jordad". I dag försörjer han sig i huvudsak som föreläsare och frilansjournalist. I tisdags föreläste han på Ritz i Vasa under Transition Week. Foto: Arash Matin
För tio år sedan drabbades journalisten David Jonstad av en insikt: vi håller på att förstöra jordens resurser. Nu vill han inspirera andra till att välja ett enklare liv.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

David Jonstad är journalisten, författaren och föreläsaren som bytte stressen och konsumtionshetsen i storstaden mot ett enklare och mer kravlöst liv på landsbygden.

Allt började för tio år sedan. Jonstad läste boken "Oväder" där författaren Mark Lynas träffade människor som drabbats av klimatförändringen. Polletten trillade ner. Jonstad insåg att det här är en av de stora frågorna som kommer att påverka hans liv. Insikten ruskade om tillvaron.

- Jag började förstå klimatförändringen och hur vårt sätt att leva utmanar våra framtida levnadsmöjligheter. Det var en chock för mig. Jag hade inte greppat det alls tidigare.

Han började intressera sig allt mer för ämnet och insåg att klimatförändringen inte är ett avgränsat problem som bara har med koldioxidutsläpp att göra. Det här är ett grundläggande problem i samhället. Vi håller på att förstöra jordens resurser.

- När jag började förstå vad som händer med jorden drabbades jag av en känslostorm med oro, ångest och flyktkänslor. Men det gick över efter ett tag. Jag insåg att allt inte kommer att rasa samman i morgon utan det här är en ganska långsam process.

I stället väcktes en sorts nyfikenhet hos honom. Han började fundera på hur han skulle kunna förändra sitt liv och på så sätt dra sitt strå till stacken. Ett intresse föddes för praktiska saker som han inte tidigare hade bekantat sig med så mycket, som att odla sina egna grönsaker, bygga hus och jaga. Tankarna började allt mer handla om att flytta ut på landet. För ett år sedan gjorde han och sambon slag i saken. De lämnade storstadslivet i Stockholm för ett enklare liv i en liten by i Dalarna.

- Jag tog konsekvenserna av mina insikter. Jag ville bort från konsumtionshetsen och ekorrhjulet och i viss mån försörja mig själv och min familj och leva ett mer jordnära liv.

På landet ser man varandra på ett annat sätt än i staden. Dessutom har man en annan makt över sitt liv.

- På landet får man ta mer ansvar för grundläggande behov som man tar för givet när man bor i stan, som värme, mat och vatten. Det är ingen annan som förser oss med det utan det får vi genom marken.

Jonstad vill inte styra över hur andra lever, men han tror att många skulle må bra av att tänka över sina liv och vad som egentligen är viktigt.

- Många jobbar mer än de skulle behöva. Prioriterar man tid framför konsumtion behöver man inte jobba lika mycket.

Bostadspriserna skjuter i höjden i storstäderna. Livet på landsbygden ger en större ekonomisk frihet.

- Vår lilla gård i Dalarna kostar mindre än en parkeringsplats i Stockholms innerstad. Det ger en ekonomisk frihet att inte vara piskad av banken att jobba ihop en massa pengar bara för att kunna bo.

Vi kommer att behöva hantera en hel del kriser i framtiden: klimatet förändras, ekonomin går nedåt, resurserna minskar. Det handlar om gigantiska problem som ingen människa kan lösa på egen hand. David Jonstad menar att vi i stället måste fundera på hur vi kan påverka våra egna liv och vårt närmaste samhälle.

- Vi kan vara en del av lösningen i stället för att vara en del av problemen. Vi räddar inte världen, men vi kan göra en förändring i det lilla.

Många känner till problemen vi står inför, men alla väljer inte att göra något åt det. Jonstad tror att det beror på att vi är så pass utelämnade till systemet. Utan jobb kan vi inte köpa mat eller betala hyran.

- Det föder en sorts lojalitet till systemet. Först när vi lyckas minska vårt beroende kan vi börja tänka utanför boxen och se alternativen.

Det finns många sätt att bryta sig loss. Jonstad anser att vi måste återknyta banden till maten och jorden. Alla måste inte odla sin egen mat eller bli bönder, men vi måste få mer förståelse för hur maten produceras.

- Kan eller vill man inte odla sin egen mat kan man köpa den direkt av en bonde. Då rundar man marknaden, får bättre mat och bonden får bättre betalt. Det är ett sätt att göra sig lite mindre beroende av marknaden och mer beroende av marken.

Omställningsrörelsen

  • Grundades 2006 av Rob Hopkins i Totnes i England.
  • Bygger på att människor organiserar sig lokalt för att trygga en hållbar ekologisk, social och ekonomisk framtid. Det kan handla om allt från att ordna en marknad i byn med lokalproducerad mat till att bybor skriver kontrakt om att försöka minska koldioxidutsläppen.
  • Nu pågår Österbottens första omställningsvecka, Transition Week, med evenemang på olika orter.
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan