|

HS: Pojkar och flickor ska tituleras med namn

Intresset för klasslärarstudier sviktar i Svenskfinland och antalet sökande till studierna dalar. Zoom
Foto: Arkiv

Intresset för klasslärarstudier sviktar i Svenskfinland och antalet sökande till studierna dalar.

Från och med nästa år ska lärarna inte prata om pojkar och flickor i skolorna. Alla elever oavsett kön ska benämnas med namn, föreslår Utbildningsstyrelsen. Det skriver Helsingin Sanomat i dag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I den nya jämställdhetsplanen som Utbildningsstyrelsen presenterar finns praktiska råd hur den finländska undervisningen ska bli mer jämställd. Enligt planen bör lärare titulera elever med förnamn i stället för att dela in dem i" pojkar" och "flickor" skilt. – Tidigare var det kanske nödvändigt att dela in eleverna enligt kön, till exempel i skilda köer i matsalen. Könet är bara en av många egenskaper. När man ständigt nämner det kan barnen få en överdriven uppfattning av könets betydelse, säger Satu Elo, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen, till Helsingin Sanomat. Planen ska bli obligatorisk i alla grundskolor i landet från och med årsskiftet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

THL: Coronatest som görs hemma ersätter inte sjukvårdens test

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar finländare att fortsättningsvis kontakta sjukvården om symtom på coronaviruset dyker upp.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar finländare att fortsättningsvis kontakta sjukvården om symtom på coronaviruset dyker upp.

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar finländare att fortsättningsvis kontakta sjukvården för att få ett coronatest om symtom på coronaviruset dyker upp.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan