|

Mellanöstern och Afrika köper nu finska vapen

NyhetsbildZoom
Finland exporterade vapen och militärutrustning för 99 miljoner euro i fjol, visar Safer Globes årliga rapport. Foto: Lehtikuva
Finland exporterade vapen och militärutrustning för 99 miljoner euro i fjol, visar Safer Globes årliga rapport. Summan är tio miljoner mer än medelsumman för 2000-talet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Safer Globe är en obunden tankesmedja för freds- och säkerhetsforskning. Fjolåret var även det första sedan 2002, då tankesmedjan började föra statistik, som EU inte var det mest betydande vapenexportområdet för Finland. 2011 gick under hälften av Finlands vapenexport till EU-länder, men inget annat område stod då för en större summa. För två år sedan var vapenexporten hela 223 miljoner euro och exporttillstånd utfärdades för 230 miljoner. Safer Globe förklarar de höga siffrorna med att Finland till exempel gjorde stora pansarfordonsaffärer med Sverige. Under 2013 och 2014 sålde Finland pansarfordon till grannlandet för över hundra miljoner euro. Marknaden utanför Europa växer I fjol var Finlands främsta vapenexportartiklar pansarfordon och granatkastare. Utöver det exporterades bland annat skyddsutrustning. Det mest betydande exportområdet var Mellanöstern. På andra plats ligger Afrika söder om ekvatorn. Patria sålde AMV-fordon och fordonsdelar samt eldledningsutrustning och gevär till Sydafrika för 30 miljoner euro. Saudiarabien köpte bland annat granatkastare för 29 miljoner euro. Safer Globe uppskattar att marknaderna utanför Europa kommer att få ökad betydelse för Finland. Tankesmedjan räknar med att ökad upprustning i Mellanöstern, Asien och Europa under de kommande åren kommer att öka efterfrågan på finsk krigsutrustning. Finland exporterade även vapen och militärutrustning till bland annat Polen, Sverige, Turkiet och Norge.

Kommentarer
|

Mötet med Ryssland: Kim anklagar USA för svekfullhet

USA agerade svekfullt under toppmötet med Nordkorea i Hanoi i februari i år, meddelade den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA. Samtidigt klev landets ledare Kim Jong-Un på sitt tåg i ryska Vladivostok efter att ha avslutat sitt möte med president Vladimir Putin.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan