|

Stor cyberövning i Österbotten

Myndigheterna och kommunerna mellan Kristinestad och Karleby genomgår en cyberattackövning nästa vecka. Situationen är den att en främmande stormakt har lamslagit det digitala Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mobilnätet är helt utslaget. Elavbrotten är ständiga och nedmonterar hela leveranskedjan av kylda och frysta förnödenheter. Maten ruttnar och matförgiftningen är ett faktum på daghem, skolor och äldreboenden. Dessutom har hackers fryst ut sjukvårdsdistriktet från den nationella patientdatabasen och det finns till och med tecken på att hackarna kommit åt att ändra på recept. Cyberattackerna har påverkat precis alla nyckelpunkter i samhället från elnät till banker och mediers nätsidor. Det här är scenariot i den beredskapsövning som myndigheterna och 40 kommuner mellan Kristinestad och Karleby ska delta i nästa vecka. Två större övningar kommer att ordnas i Karleby och Vasa hamnar men i övrigt kommer inte övningarna att synas bland allmänheten. – Ett av målen med övningen är att kommunerna ska försöka reda ut hur länge de skulle klara sig i en sådan här extrem situation. Helt enkelt att vi får reda på hur bra vi klarar oss i de tre landskapen vid en utdragen cyberattack som pågår i ett år eller längre, säger Tarja Wiikinkoski som är direktör på Regionförvaltningsverket.

Kommentarer
|

Nu startar rättegången efter olyckan med Mässkärsbåten – kapten och ordförande åtalas

Nyhetsbild
Sebastian Höglund var först på plats med sin öppna båt och tog ombord tolv av de nödställda från M/s Mässkär. Arkivfoto. Foto: Guy Bokull
Kaptenen Daniel Sjö och Mässkärsföreningens ordförande Anders Boström åtalas för bland annat framkallande av fara. Ett stort antal vittnen ska höras under den två dagar långa rättegången som inleds på tisdag.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan