|

Niinistö: Beredskapslagens tillämpning måste granskas kritiskt

President Sauli Niinistö Zoom
Foto: LK/Markku Ulander

President Sauli Niinistö

President Sauli Niinistö anser att Finlands beredskap att agera i olika situationer och tillämpningen av beredskapslagen måste granskas kritiskt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Möjliggör vår nuvarande verksamhetspraxis tillräckligt rak och snabb handling? Det måste vara klart i alla situationer att vi vid behov problemfritt kan identifiera undantagsförhållanden, sade Niinistö under öppnandet av försvarskursen. Han varnade för att det finns en öppning för hybridpåverkande mellan de befogenheter som myndigheterna har under normala förhållanden och den situationen som krävs för undantagsförhållanden. Han sade att frågan måste utredas och vid behov bör öppningen täppas till. – Den så kallade beredskapslagstiftningen har gamla anor medan hybridhotbilden utvecklas hela tiden, det är nytt. Nu måste vi vara vakna så att vår beredskapslagstiftning också tar i beaktande andra hotande element än det gamla där stridsvagnarna rullar fram till gränsen, sade Niinistö till journalister efter att kursen öppnades. I sitt tal tog Niinistö även upp frågan om det är tillåtet att tala ut om Ryssland. Niinistö sade att han har svårt att förstå frågan. – Det är svårt att tänka sig vad som blivit osagt. Det krävs stor påhittighet för att uppnå hjältestatus i kampen om vem som uttalar sig hårdast om Ryssland, sade presidenten. Han fortsatte att det också sagts att kritiken mot Ryssland gått för långt. – Det som oroar mig är ett helt annat fenomen, det vill säga att ondskan görs vardaglig. Om anfall och krig förs på pappret varje dag så så kommer det nära – i tankarna. Niinistö förundrade sig över att man år efter år talar om att man inte skulle få tala om Ryssland. – Jag tycker att man talat igenom sakerna rätt väl. Det är i och för sig en bra sak. Att skapa en bild av att man inte skulle få tala är i min mening något motstridigt i jämförelse med hur mycket det diskuterats, sade Niinistö till journalister.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan