|

Textrobot skriver lokal sport för HSS Media

NyhetsbildZoom
Med hjälp av textroboten Rosalinda kan HSS Media i större utsträckning lokalbevaka österbottniska sporthändelser. Foto: HSS
HSS Media inleder en unik satsning på robotjournalistik som stärker den lokala bevakningen av österbottnisk idrott. - Det här betyder att vi kan ha notiser och artiklar från exempelvis fotbollens division 6, säger VBL:s chefredaktör Niklas Nyberg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I höst inleder mediehuset en satsning på lokal sport där en textrobot automatiskt producerar texter om fotboll, hockey och innebandy till HSS Medias sajter och tidningar. - Det här betyder att vi kan ha notiser och artiklar från exempelvis fotbollens division 6, något som varit mer eller mindre omöjligt förr. Det är ett enormt mervärde för vår lokala matchbevakning med tanke på att merparten av Österbottens fotboll, ishockey och innebandy spelas utanför den nationella arenan, säger Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg. Till samtliga matcher som spelas i Österbotten ska textroboten Rosalinda producera förhandstexter och matchreferat. Nyberg säger att roboten inte kan ersätta den kvalitet journalister står för. Textroboten är en satsning som ger mervärde och är inte en inbesparing. - Vasabladet är i huvudsak en lokal tidning. Med roboten Rosalinda kommer vi flera steg närmare det lokala bollsportsamhället, utan att ge avkall på vår mer djuplodade sportbevakning. Roboten ger oss helt enkelt mer tid att fördjupa oss i de stora händelserna. Via robotens system larmas redaktionen automatiskt när Rosalinda upptäcker extra nyhetsvärdiga sporthändelser, så att en sportreporter kan jobba vidare på just dem. På det sättet bidrar tjänsten till ökad redaktionell kvalitet. - Det känns jättekul att kunna presentera den första mediakunden utanför Sveriges gränser. Vi hoppas naturligtvis att det ska komma fler. Inom kort räknar vi med att ha en flerspråkig textrobot i funktion”, säger Sören Karlsson, VD på det svenska teknikbolaget United Robots som har äger textroboten Rosalinda. HSS och United Robots undersöker nu om man kan hjälpas åt att lansera automatiska sporttexter på finska på den finska marknaden. - Målet är också, förutom mervärdet till prenumeranterna, att tillsammans slå oss in på den finska marknaden, säger Nyberg. HSS Media är den första kunden i Finland och även en ny samarbetspartner till United Robots.

Kommentarer
|

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

Nyhetsbild
Niko Kivelä satte 1–3-målet bakom Sami Aittokallio, som ersatte Mika Järvinen efter 0–2, i första perioden. Tony Sund hann inte fram för att stoppa yttern. Foto: Linus Lindholm
Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan