|

Textrobot skriver lokal sport för HSS Media

NyhetsbildZoom
Med hjälp av textroboten Rosalinda kan HSS Media i större utsträckning lokalbevaka österbottniska sporthändelser. Foto: HSS
HSS Media inleder en unik satsning på robotjournalistik som stärker den lokala bevakningen av österbottnisk idrott. - Det här betyder att vi kan ha notiser och artiklar från exempelvis fotbollens division 6, säger VBL:s chefredaktör Niklas Nyberg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I höst inleder mediehuset en satsning på lokal sport där en textrobot automatiskt producerar texter om fotboll, hockey och innebandy till HSS Medias sajter och tidningar. - Det här betyder att vi kan ha notiser och artiklar från exempelvis fotbollens division 6, något som varit mer eller mindre omöjligt förr. Det är ett enormt mervärde för vår lokala matchbevakning med tanke på att merparten av Österbottens fotboll, ishockey och innebandy spelas utanför den nationella arenan, säger Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg. Till samtliga matcher som spelas i Österbotten ska textroboten Rosalinda producera förhandstexter och matchreferat. Nyberg säger att roboten inte kan ersätta den kvalitet journalister står för. Textroboten är en satsning som ger mervärde och är inte en inbesparing. - Vasabladet är i huvudsak en lokal tidning. Med roboten Rosalinda kommer vi flera steg närmare det lokala bollsportsamhället, utan att ge avkall på vår mer djuplodade sportbevakning. Roboten ger oss helt enkelt mer tid att fördjupa oss i de stora händelserna. Via robotens system larmas redaktionen automatiskt när Rosalinda upptäcker extra nyhetsvärdiga sporthändelser, så att en sportreporter kan jobba vidare på just dem. På det sättet bidrar tjänsten till ökad redaktionell kvalitet. - Det känns jättekul att kunna presentera den första mediakunden utanför Sveriges gränser. Vi hoppas naturligtvis att det ska komma fler. Inom kort räknar vi med att ha en flerspråkig textrobot i funktion”, säger Sören Karlsson, VD på det svenska teknikbolaget United Robots som har äger textroboten Rosalinda. HSS och United Robots undersöker nu om man kan hjälpas åt att lansera automatiska sporttexter på finska på den finska marknaden. - Målet är också, förutom mervärdet till prenumeranterna, att tillsammans slå oss in på den finska marknaden, säger Nyberg. HSS Media är den första kunden i Finland och även en ny samarbetspartner till United Robots.

Kommentarer

Lång avstängning väntar spelare som knuffade domare i Närpes

Nyhetsbild
Det blir efterspel efter matchen mellan Kraft II och FC Korsholm. Foto: Arkiv
I division 4-matchen mellan Kraft II och FC Korsholm i förra veckan hettade det till ordentligt i matchens slutskede. Nu väntar en lång avstängning för en av spelarna.

Mest läst senaste veckan