|

Mats Nylunds tal blev internetsuccé

NyhetsbildZoom
Mats Nylunds (SFP) känslosamma riksdagstal för den svenskspråkiga befolkningens rätt till vård på sitt modersmål har blivit en succé. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Riksdagsledamot Mats Nylunds (SFP) känslosamma riksdagstal för den svenskspråkiga befolkningens rätt till vård på sitt modersmål har blivit en succé. Under ett dygn hade videoklippet setts över 100.000 gånger.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var SFP:s tankesmedja Agenda som laddade upp videoklippet där Nylund håller ett känsloladdat tal i riksdagen. I klippet säger Nylund bland annat att han upplever att regeringen har trampat på honom och på hans rättigheter som svenskspråkig finländare.

– Hur täcks ni? Hur i hela fridens namn täcks ni? Och jo ni täcks! säger Nylund i talarstolen.Nylund syftar på att regeringen röstat ner förslaget att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour, vilket hade löst problemet med de grundlagsenliga språkliga rättigheterna. Mitt under Nylunds tal tågade statsminister Juha Sipilä (C) ut ur plenisalen. Bland regeringspartiernas riksdagsledamöter var det bara en ledamot som höll ett inlägg för att förklara eller försvara regeringens hårda linje i frågan.

I ett pressmeddelande säger Agendas verksamhetsledare Mattias Fagerholm att Facebook formligen exploderade då de lade ut klippet.

– Mats Nylund satte ord på det som många finlandssvenskar känner i dag, säger han.

Kommentarer
|

Fyra österbottningar vill bli Finlands lucia

Nyhetsbild
I fjol utsågs Elin Qvist från Grankulla till Finlands lucia. Foto: Felix Rantschukoff
Luciajuryn har nu valt ut tio kandidater till Finlands lucia 2019. Fyra av kandidaterna kommer från Österbotten.

Mest läst senaste veckan