|

Mats Nylunds tal blev internetsuccé

Mats Nylunds (SFP) känslosamma riksdagstal för den svenskspråkiga befolkningens rätt till vård på sitt modersmål har blivit en succé. Zoom
Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mats Nylunds (SFP) känslosamma riksdagstal för den svenskspråkiga befolkningens rätt till vård på sitt modersmål har blivit en succé.

Riksdagsledamot Mats Nylunds (SFP) känslosamma riksdagstal för den svenskspråkiga befolkningens rätt till vård på sitt modersmål har blivit en succé. Under ett dygn hade videoklippet setts över 100.000 gånger.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var SFP:s tankesmedja Agenda som laddade upp videoklippet där Nylund håller ett känsloladdat tal i riksdagen. I klippet säger Nylund bland annat att han upplever att regeringen har trampat på honom och på hans rättigheter som svenskspråkig finländare.

– Hur täcks ni? Hur i hela fridens namn täcks ni? Och jo ni täcks! säger Nylund i talarstolen.Nylund syftar på att regeringen röstat ner förslaget att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour, vilket hade löst problemet med de grundlagsenliga språkliga rättigheterna. Mitt under Nylunds tal tågade statsminister Juha Sipilä (C) ut ur plenisalen. Bland regeringspartiernas riksdagsledamöter var det bara en ledamot som höll ett inlägg för att förklara eller försvara regeringens hårda linje i frågan.
Annons
I ett pressmeddelande säger Agendas verksamhetsledare Mattias Fagerholm att Facebook formligen exploderade då de lade ut klippet.

– Mats Nylund satte ord på det som många finlandssvenskar känner i dag, säger han.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Barn omkom när tävlingsbåt kolliderade med publikbåt i Hangö

Båtolyckan inträffade under Poker Run, ett evenemang för snabba motorbåtar.
Foto: Kirsi Larkiala

Båtolyckan inträffade under Poker Run, ett evenemang för snabba motorbåtar.

Uppdaterad. Personen som omkom i en båtolycka i Hangö på lördag var ett barn i lågstadieåldern meddelar polisen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan