|

Fitnessdieter inte hälsovådliga i sig

NyhetsbildZoom
Medan fitnessutövarna höll på med viktminskningen syntes stora ändringar i deras kroppsstruktur och hormonsystem. Foto: Vesa Moilanen
Största delen av kvinnorna som sysslar med fitness som tävlingsform mister inte hälsan trots viktminskningen som hör ihop med grenen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt uppgifterna från institutionen för motionsbiologi vid Jyväskylä universitet är detta första gången forskarna i stor utsträckning utrett konsekvenserna av fitnessdieter. Fitness har de senaste åren blivit ett fenomen som starkt kritiserats för att utövarnas hälsa äventyras av den hårda träningen och viktminskningen.Kritiker anser att den estetiska grenens strävan efter en muskulös kropp med låg fettprocent kan trassla till ämnesomsättningen och hormonella funktioner samt leda till ätstörningar.

I den finländska undersökningen följde man med 27 kvinnliga fitnessutövares hälsa. De undersöktes innan de inledde en diet på några månader, därefter följde man upp precis efter en fitnesstävling och slutligen undersöktes de 3–4 månader efter tävlingen. I undersökningen ingick en kontrollgrupp av unga kvinnor som inte sysslade med fitness.

Medan fitnessutövarna höll på med viktminskningen syntes stora ändringar i deras kroppsstruktur och hormonsystem. Trots det återhämtade sig största delen av dem till utgångsläget före dieten, skriver Jyväskylä universitet i ett pressmeddelande.

– De individer som haft problem och som framträtt i medier är alltså sannolikt enskilda fall. Utgående från dem kan man inte generalisera så att problemen skulle gälla fitnessutövare i allmänhet, säger akademiforskare Juha Hulmi.

Forskarna konstaterar att fitness som livsstil, som strävar mot sunda levnadsvanor, inte ska blandas ihop med fitness som tävlingsform. Tävlingsinriktad fitness passar inte alla, vilket förstås gäller andra idrottsgrenar också.

Forskarna betonar också att undersökningen främst riktade in sig på kroppens fysiologi och fysiska prestationsförmåga. Det krävs mera forskning om eventuella risker och långvariga effekter av fitness. I Finland kommer man i ett senare skede bland annat att forska i den mentala biten.

Forskningsresultaten har publicerats i tidskriften Frontiers in Physiology.

Kommentarer
|

Sursiks hejarklack diskades – nu vill rektorn ha bort djungelns lag

Nyhetsbild
Sursiks hejarklack hade en lång dag på läktaren i Alberga, men en långt jobbigare hemresa efter diskvalificeringen. Foto: Jonas Brunnström
Sursiks hejarklack fick ingen belöning för sitt slit i Stafettkarnevalen. I stället blev klacken diskad, en diskvalificering som gjorde att elverna grät ännu på den nya veckans första skoldag.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan