I sitt tal underströk Obama speciellt de vanliga medborgarnas möjligheter att påverka det demokratiska beslutsfattandet. Han betonade också vikten av dialog och att andras åsikter beaktas.

– De är mycket traditionella liberala budskap. Obama klarade sitt tal lika oklanderligt som sin tid som president, det vill säga utan några större skandaler, säger Aaltola till FNB.

Några stora pikar mot den tillträdande presidenten Donald Trump kom Obama inte med utan han nöjde sig med antydande uttryck, säger Aaltola.

Obama konstaterade bland annat att det hör till demokratins natur att den inte alltid är lätt och ibland känns det som om man efter två steg framåt tar ett steg bakåt.

– Det lönade sig inte för Obama att börja kritisera Trump i det här skedet. Talet hölls på en rätt högstämd nivå, vilket är typiskt för Obamas retorik, konstaterar Aalto.

Obama nämnde Trumps namn bara en gång och då också för att försäkra att han kommer att se till att maktskiftet sker smidigt.


Vad nu?

Obama avslöjade ingenting om sina framtidsplaner, men under Trumps tid som president kommer han knappast att ha någon aktiv roll till exempel i USA:s utrikespolitik, tror Aaltola.

Däremot kommer han nog att ha en central roll i Demokraternas valkampanj inför nästa val.

De kommande valen märktes också mellan raderna i avskedstalet.

– Han nämnde flera minoriteter och unga och betonade att framtiden är ungdomens.

Republikanerna och Trump har efter maktskiftet försäkrat att de kommer att häva några av de politiska beslut som Obama anser vara hans viktigaste, till exempel hälsovårdsreformen.

Men ett sådant agerande har sitt pris, säger Aaltola.

– Hittills har Republikanerna kunnat satsa på att vara emot Obama. Nu måste de erbjuda alternativa lösningar och det kommer inte att vara lätt.