|

Alkoholfria drinkar blir allt trendigare

NyhetsbildZoom
Katariina Heikkinen, som jobbar som servitris på Gustav Wasa, uppmuntrar till att smaka och känna efter när man gör egna alkoholfria drinkar. "Om man gör misstag så är det bara att prova igen", säger hon. Foto: Linus Lindholm
Har du tröttnat på glaset med läsk eller den alkoholfria ölen när du vill dricka alkoholfritt på krogen? Då kanske alkoholfria drinkar kunde locka, ett alternativ som blir allt populärare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi vill erbjuda annat än alkoholfri öl, läsk och saft, och har därför satsat mer på drinkarna, säger servitrisen Katariina Heikkinen som jobbar vid Gustav Wasa där man aktivt tänkt på de alkoholfria alternativen.

Drinkarna finns inte på menyn men möjligheten erbjuds till kunderna och många frågar också efter drinkarna.

– Folk har märkt att alkoholfria drinkar också är bra drinkar och inte alls tråkiga.

Gustav Wasa gör egen sirap till sina drinkar, bland annat på lingon och mynta som personalen plockat själva.


Daniel Lytz, krögare vid Oliver's Inn, skulle säga att alkoholfria drinkar är en trend som ökat genom åren.

– Det blir vanligare och vanligare att folk beställer det. Kanske det har att göra med att alkoholfria drinkar smakar bättre i dag än för tio år sedan – det finns så många möjligheter att göra goda drinkar. Dessutom vet man hur innehållet i det där limsaglaset smakar och vill prova en drink i stället.

Lytz säger att de serverar alkoholfria drinkar ofta.

– Det händer varje kväll att folk frågar efter alkoholfria drinkar. Vi har ingen speciell meny för dem, men vi har 20-25 smaksättare och många juicer så det går i princip att få fram vilken smak som helst på det viset.


Katariina Heikkinen berättar att hon ofta improviserar fram drinkar utgående från kundernas önskemål.

– Söt, sur, fräsch eller bitter. Det finns många olika smaker att ta fram beroende på vad kunden vill ha. Många kunder gillar att vi improviserar fram något åt dem på en kort stund. Det blir inte alltid drinkar som går att servera, men då är det bara att försöka igen.


Nedan delar hon med sig av recepten på några av de drinkar hon brukar laga.




Ikaros
4 cl lingonsaft
5 tsk myntasirap*
Fyll ett högt glas med is, häll i lingon-myntablandningen och fyll på med red soda och soda.
*Recept på egen sirap finns på nätet, eller så går det att köpa färdiglagad.

Zoom

Ikaros: "Om man vill blanda drinkar hemma är det bra att ha olika saftsorter och något syrligt, såsom citron och lime. Sedan är det också bra att ha kolsyrat vatten att späda ut med", säger Heikkinen. Foto: Linus Lindholm


Spicy apple
2 cl citronsaft
2 cl äppelsaft
4 tsk ingefärssirap
2 cl ginger ale
lite äggvita*
Kyl ner ett cocktailglad. Blanda sirapen, saften och äggvitan ordentligt, fyll på med ginger ale.
*Äggvitan bidrar till att drinken blir skummig.

Zoom

Spicy apple: Ingrediensen äggvita bidrar till att drinken blir skummigare. Foto: Linus Lindholm


Elderflower garden
saft av 1 lime
3 cl flädersaft
5 tsk rosmarinsirap
6 cl fever tree eldeflower tonic
Fyll ett glas med is. Blanda saft och sirap. Fyll på med cirka 6 cl tonic.

Zoom

Elderflower garden: En fräsch drink med mycket örter i smaken. Foto: Linus Lindholm


Havtornstonic
4 msk enbärssirap
3 cl havtornssaft (sötad)
½ kvist rosmarin
1 msk råsocker
Krossa rosmarin och råsocker*. Blanda med is, sirap och havtornssaft. Häll blandningen i ett högt glas och fyll på med tonic.
* Genom att krossa rosmarinen får man fram smakerna ordentligt.

Zoom

Havtornstonic: "Napue gin tonic är populär på Gustav Wasa, så därför använder vi rosmarin för att få fram den bittra smaken i havtornstonicen också", säger Heikkinen. Foto: Linus Lindholm



Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan