Drinkarna finns inte på menyn men möjligheten erbjuds till kunderna och många frågar också efter drinkarna.
– Folk har märkt att alkoholfria drinkar också är bra drinkar och inte alls tråkiga.
Gustav Wasa gör egen sirap till sina drinkar, bland annat på lingon och mynta som personalen plockat själva.
Daniel Lytz, krögare vid Oliver's Inn, skulle säga att alkoholfria drinkar är en trend som ökat genom åren.
– Det blir vanligare och vanligare att folk beställer det. Kanske det har att göra med att alkoholfria drinkar smakar bättre i dag än för tio år sedan – det finns så många möjligheter att göra goda drinkar. Dessutom vet man hur innehållet i det där limsaglaset smakar och vill prova en drink i stället.
Lytz säger att de serverar alkoholfria drinkar ofta.
– Det händer varje kväll att folk frågar efter alkoholfria drinkar. Vi har ingen speciell meny för dem, men vi har 20-25 smaksättare och många juicer så det går i princip att få fram vilken smak som helst på det viset.
Katariina Heikkinen berättar att hon ofta improviserar fram drinkar utgående från kundernas önskemål.
– Söt, sur, fräsch eller bitter. Det finns många olika smaker att ta fram beroende på vad kunden vill ha. Många kunder gillar att vi improviserar fram något åt dem på en kort stund. Det blir inte alltid drinkar som går att servera, men då är det bara att försöka igen.
Nedan delar hon med sig av recepten på några av de drinkar hon brukar laga.
Ikaros
4 cl lingonsaft
5 tsk myntasirap*
Fyll ett högt glas med is, häll i lingon-myntablandningen och fyll på med red soda och soda.
*Recept på egen sirap finns på nätet, eller så går det att köpa färdiglagad.
Spicy apple
2 cl citronsaft
2 cl äppelsaft
4 tsk ingefärssirap
2 cl ginger ale
lite äggvita*
Kyl ner ett cocktailglad. Blanda sirapen, saften och äggvitan ordentligt, fyll på med ginger ale.
*Äggvitan bidrar till att drinken blir skummig.
Elderflower garden
saft av 1 lime
3 cl flädersaft
5 tsk rosmarinsirap
6 cl fever tree eldeflower tonic
Fyll ett glas med is. Blanda saft och sirap. Fyll på med cirka 6 cl tonic.
Havtornstonic
4 msk enbärssirap
3 cl havtornssaft (sötad)
½ kvist rosmarin
1 msk råsocker
Krossa rosmarin och råsocker*. Blanda med is, sirap och havtornssaft. Häll blandningen i ett högt glas och fyll på med tonic.
* Genom att krossa rosmarinen får man fram smakerna ordentligt.