|

Förslag: Sänkt moms för mensskydd

Hanna Sarkkinen. Zoom
Foto: Heikki Saukkomaa

Hanna Sarkkinen.

Sänk skatterna på mens- och inkontinensskydd. Det föreslår Vänsterförbundets vice ordförande, riksdagsledamoten Hanna Sarkkinen, i en lagproposition.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I nuläget omfattas bindor och tamponger av en mervärdesskatt på 24 procent. Sarkkinen föreslår att skatten sänks till tio procent såsom för övriga hälsoprodukter.

– En kvinna kan lägga tusentals euro på mensskydd under sin livstid. Det vore rättvist och rimligt att dessa nödvändiga produkter omfattas av den lägre momsen. På så sätt skulle vi lindra de specialutgifter som kvinnor betalar på grund av sitt kön, säger Sarkkinen i ett pressmeddelande.

Enligt henne klassificerar många EU-länder bindor och tamponger som hälsoprodukter med lägre mervärdesskatt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Wasa Citybus förlorade upphandlingen av kollektivtrafiken i Vasa – "Det kom som en chock"

Patric Wiik, vd för Wasa Citybus, är mycket besviken på resultatet av upphandlingen av kollektivtrafiken i Vasa. Från och med nästa sommar drivs kollektivtrafiken inte längre av ett lokalt bolag.
Foto: Mikael Nybacka

Patric Wiik, vd för Wasa Citybus, är mycket besviken på resultatet av upphandlingen av kollektivtrafiken i Vasa. Från och med nästa sommar drivs kollektivtrafiken inte längre av ett lokalt bolag.

Från och med nästa år är det Tavastehusföretaget Vekka Group som styr kollektivtrafiken i Vasa. Bolaget vann upphandlingen med anbudet 2,5 miljoner euro. Det är 1,8 miljoner lägre än nuvarande operatören Wasa Citybus anbud.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan