|

Snusare drabbas lättare av diabetes

NyhetsbildZoom
Kristdemokraternas ungdomsorganisation vill häva snusförbudet i Finland. Foto: Lehtikuva
Ihärdiga snusare löper betydligt större risk att drabbas av typ 2-diabetes än andra. Riskökningen är lika stor som för rökare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Snus framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, inte minst av tillverkarna. Så är också fallet vad gäller risken för cancer och hjärt-kärlsjukdom, men inte för typ 2-diabetes. Där är riskökningen densamma.

Det visar forskning vid Karolinska institutet samt Umeå och Lunds universitet där forskare med hjälp av uppgifter från fem olika befolkningsstudier följt 54 500 män mellan åren 1990 och 2013.

– Typ 2-diabetes är en allvarlig kronisk sjukdom som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och för att dö i förtid, säger Sofia Carlsson, docent på Karolinska institutet, en av forskarna bakom studien som presenteras i Journal of Internal Medicine.

Resultaten visar att personer som snusar en dosa om dagen eller mer har en 70 procent ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes.
– Det är ganska mycket, eftersom risken att drabbas av diabetes är ganska hög redan från början. Sju procent av befolkningen lider av diabetes, var av 90 procent har typ 2-diabetes, säger Carlsson.

För personer som snusar färre än fem dosor i veckan syntes ingen riskökning alls, medan personer som snusar 5–6 dosor i veckan hade en 40-procentig riskökning, en risk som sedan ökade brant, upp till 70 procent, vid sju eller fler dosor per vecka.

– Det verkar alltså som om det finns ett tröskelvärde för risken att drabbas, säger Carlsson.

Det som gör resultaten extra starka, säger hon, är att snusets effekter beräknades på personer som aldrig hade rökt.
– På så sätt undviker man att resultaten påverkas av att många både snusar och röker, säger Carlsson.
Ärftlighet påverkar också risken att drabbas, något forskarna också tog hänsyn till i studien.
Fysisk inaktivitet samt övervikt är andra riskfaktorer för typ 2-diabetes.

– Det handlar alltså om att hålla sig smal, inte använda tobak och motionera, säger Sofia Carlsson.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan