|

Fler överraskningar för Pampas 25 år

NyhetsbildZoom
Pampas nationaldag har lockat studerande från hela Svenskfinland till Vasa i 25 år. Foto: Arash Matin
I slutet av mars vallfärdar studerande från hela Svenskfinland till Vasa för att fira Pampas nationaldag. Jubileumsåret till ära kommer bland annat Linda Bentzing, De vet du, Bastupojkarna och KAJ att uppträda.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bland alla studentikosa traditioner bland finlandssvenska studerande, är Pampasveckan den klart största. Själva nationaldagen firas fredagen den 31 mars, men festligheterna håller på i en hel vecka. Frida Hasselblatt, ordförande för Pampasmaffian som ordnar evenemanget, säger att de bjuder på flera överraskningar jubileumsåret till ära. Tidigare i veckan avslöjade de att artistutbudet ökar, men vad resten av överraskningarna handlar om vill hon däremot inte avslöja.

Biljettsläpp blir det i början av mars. Sammanlagt cirka 2000 biljetter kommer att vara till salu i Vasa, Jakobstad, Åbo, Helsingfors, Raseborg, Åland och Umeå. Med en biljett för man tillträde till kvällsfesten där De vet du och Linda Bengtzing uppträder, samt sillfrukosten på lördag. Men det lönar sig att vara snabb ifall man vill få tag på en biljett. Redan någon timme efter biljettsläpp brukar biljetterna vara slutsålda på vissa orter.

– De går snabbt. Vi funderade på att släppa fler biljetter jubileumsåret till ära eftersom efterfrågan är så stor. Men brandgränsen i Rewell Center tillåter inte det, och vi vill inte flytta festen från stadskärnan. Då blir det en helt annan grej, säger Hasselblatt.

Evenemanget växer och utvecklas för varje år. Men det kommer även nya utmaningar. En del besökare under tidigare år har klagat på de långa köerna under biljettförsälningen, kvällsfesten och sillfrukosten. Enligt Hasselblatt är Pampasmaffian bättre förberedda i år.

– Vi försöker göra allt för att undvika de värsta köbildningarna. Vi försöker öppna dörrarna till kvällsfesten i Rewell Center så tidigt som möjligt, och så har vi två garderober istället för en i år. Alla borde hinna in till festen innan artisterna börjar sina uppträdanden.

Hasselblatt säger att det slutligen är ganska få som klagar över köerna. Köandet är en del av Pampasveckan, enligt henne.

– Det är många detaljer att hålla reda på när man planerar Pampas. Men jag tycker vi har läget under kontroll tills vidare. Jag jobbar med ett bra gäng.

Utan biljett? Ingen fara. Det händer mycket i stan under veckan som inte kräver en Pampasbiljett. Torgfesten och olympiaden på fredag är gratis och öppen för alla. Dessutom kommer bland annat Bastupojkarna och Sam Zion att uppträda på Brödfabriken på torsdag.

Närpesbandet 1G3B kommer inte att uppträda under Pampasveckan i år. I stället kommer KAJ inta scenen på Brödfabriken på lördag. KAJ är aktuella med en ny show, "KAJ Komber ti byin", som har premäir på Wasa teater i mars.

Veckoschema

  • Tisdag: Syhfiilisrace. Anmäl ett lag och delta i stafetten. Efterfest på Leipätehdas.
  • Onsdag: Rockföreningen ordnar Så ska det låta på Oliver’s Inn
  • Torsdag: Pre Pampas-sitser. Livemusik med bland annat Bastupojkarna och Sam Zion på Leipätehdas.
  • Fredag: Nationaldagen. Fest och stafett på torget kl 12-15 med Janne Grönroos som speaker. Kvällsfest på Rewell Center. Artisterna De vet du och Linda Bengtzing uppträder.
  • Lördag: Sillfrukost. KAJ uppträder på Leipätehdas.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Brexit skapar kaos i Europa

Som det ser ut nu så väntar ett stort europeiskt brexitkaos efter den 29 mars, om 71 dagar. Det förlorar vi alla på.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan