|

Fler överraskningar för Pampas 25 år

NyhetsbildZoom
Pampas nationaldag har lockat studerande från hela Svenskfinland till Vasa i 25 år. Foto: Arash Matin
I slutet av mars vallfärdar studerande från hela Svenskfinland till Vasa för att fira Pampas nationaldag. Jubileumsåret till ära kommer bland annat Linda Bentzing, De vet du, Bastupojkarna och KAJ att uppträda.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bland alla studentikosa traditioner bland finlandssvenska studerande, är Pampasveckan den klart största. Själva nationaldagen firas fredagen den 31 mars, men festligheterna håller på i en hel vecka. Frida Hasselblatt, ordförande för Pampasmaffian som ordnar evenemanget, säger att de bjuder på flera överraskningar jubileumsåret till ära. Tidigare i veckan avslöjade de att artistutbudet ökar, men vad resten av överraskningarna handlar om vill hon däremot inte avslöja.

Biljettsläpp blir det i början av mars. Sammanlagt cirka 2000 biljetter kommer att vara till salu i Vasa, Jakobstad, Åbo, Helsingfors, Raseborg, Åland och Umeå. Med en biljett för man tillträde till kvällsfesten där De vet du och Linda Bengtzing uppträder, samt sillfrukosten på lördag. Men det lönar sig att vara snabb ifall man vill få tag på en biljett. Redan någon timme efter biljettsläpp brukar biljetterna vara slutsålda på vissa orter.

– De går snabbt. Vi funderade på att släppa fler biljetter jubileumsåret till ära eftersom efterfrågan är så stor. Men brandgränsen i Rewell Center tillåter inte det, och vi vill inte flytta festen från stadskärnan. Då blir det en helt annan grej, säger Hasselblatt.

Evenemanget växer och utvecklas för varje år. Men det kommer även nya utmaningar. En del besökare under tidigare år har klagat på de långa köerna under biljettförsälningen, kvällsfesten och sillfrukosten. Enligt Hasselblatt är Pampasmaffian bättre förberedda i år.

– Vi försöker göra allt för att undvika de värsta köbildningarna. Vi försöker öppna dörrarna till kvällsfesten i Rewell Center så tidigt som möjligt, och så har vi två garderober istället för en i år. Alla borde hinna in till festen innan artisterna börjar sina uppträdanden.

Hasselblatt säger att det slutligen är ganska få som klagar över köerna. Köandet är en del av Pampasveckan, enligt henne.

– Det är många detaljer att hålla reda på när man planerar Pampas. Men jag tycker vi har läget under kontroll tills vidare. Jag jobbar med ett bra gäng.

Utan biljett? Ingen fara. Det händer mycket i stan under veckan som inte kräver en Pampasbiljett. Torgfesten och olympiaden på fredag är gratis och öppen för alla. Dessutom kommer bland annat Bastupojkarna och Sam Zion att uppträda på Brödfabriken på torsdag.

Närpesbandet 1G3B kommer inte att uppträda under Pampasveckan i år. I stället kommer KAJ inta scenen på Brödfabriken på lördag. KAJ är aktuella med en ny show, "KAJ Komber ti byin", som har premäir på Wasa teater i mars.

Veckoschema

  • Tisdag: Syhfiilisrace. Anmäl ett lag och delta i stafetten. Efterfest på Leipätehdas.
  • Onsdag: Rockföreningen ordnar Så ska det låta på Oliver’s Inn
  • Torsdag: Pre Pampas-sitser. Livemusik med bland annat Bastupojkarna och Sam Zion på Leipätehdas.
  • Fredag: Nationaldagen. Fest och stafett på torget kl 12-15 med Janne Grönroos som speaker. Kvällsfest på Rewell Center. Artisterna De vet du och Linda Bengtzing uppträder.
  • Lördag: Sillfrukost. KAJ uppträder på Leipätehdas.

Kommentarer
|

Vindkraftverket i Sundom för högljutt – Vasa stad vill införa begränsningar nattetid

Nyhetsbild
Vindkraftverket på Öjen i Sundom. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Två olika mätningar, två olika resultat. En förordning och två olika tolkningar. Vasa stad och vindkraftverkets ägare Mervento diskuterar åtgärder mot nattbullret.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan