Allt fler forskar i sina rötter med hjälp av DNA. Man beställer ett testpaket på nätet, topsar sig på insidan av kinden och skickar testet till Texas i USA. Inom en månad kan man logga in på en sajt där man hittar alla resultat. 

Det var i början på 2000-talet som Jaana Puskala från Lillkyro blev intresserad av släktforskning efter att hon varit på en släktträff där hon träffade flera nya släktingar. På släktträffen skapade man ett häfte där alla fick berätta om sina föräldrar. 

Men det var då Puskala blev medlem i föreningen Henrik Luoma-Mieltyn sukuseura som släktforskningen tog fart på riktigt.

- Då man gav lillfingret så for det, säger Puskala. 

Efter flera års aktivitet inom traditionell släktforskning blev Puskala uppmanad att skicka in sitt DNA till Texas för att hitta släktingar på det sättet.  

- I höstas inträffade en boom inom släktforskning med DNA. Jag är medlem på flera Facebook-grupper för släktforskning och då de hörde om metoden så blev alla intresserade. Det har blivit mode.

En kvinna kan bara ta två olika test, medan mannen kan ta tre. Det beror på att männen också kan ta ett test via sin Y-kromoson. 

Det ena testet som kvinnan kan ta är det så kallade kusintestet, Family Finder, som pekar ut vilka man delar så mycket centimorgans med att företaget anser att man är släkt. Ju mer gemensam centimorgans man har, vilket är ett mått på längden DNA-segment, desto närmare släkt är man. Två individer kan också vara släkt på flera olika sätt, vilket kan resultera i att man samtidigt är släkt närmare och längre ifrån varandra.

- Man kan dela centimorgans med många, men man behöver inte vara nära släkt ändå. Nästan alla i Finland delar centimorgans. Därför behövs den traditionella släktforskningen också, annars blir det svårt att reda ut träffarna. 

Det andra testet kallas raka moderslinjen vilket ger en siffer- och bokstavskombination som svar. Genom kombinationen kan man se sitt ursprung långt tillbaka i tiden. 

Puskala har hittat runt sextio släktingar via raka moders linjen och hela 2342 träffar via kusintestet. Utöver släktingar i Finland har hon hittat släktingar i bland annat Sverige, Norge, Ryssland och USA. Vart efter personer topsar sig runt om i världen dyker nya släktingar upp i ens datasystem om man delar DNA. 

- Enligt den traditionella släktforskningen har jag släktingar som flyttat till Sverige, vilket DNA-testet också visar på. Att jag har släktingar i USA är inte någon överraskning heller. Det var många som emigrerade dit förr i tiden.

Mest blev Puskala förvånad över att hon har fått många träffar från östra Finland. Enligt den traditionella släktforskningen har hon en stor del av sina släktgrenar i Österbotten. Puskala berättar också att hon är släkt med svensken Erik Ångerman Sursill från 1500-talet, vilket många andra i Österbotten är.

- De flesta i Österbotten är släkt med släkten Sursill från Umeå. Det beror på att flera av hans barn kom hit och gifte sig.

Puskala anser inte att det finns många nackdelar med släktforskning via DNA.

- Det enda skulle väl vara på individnivå om man får oönskade resultat. Det finns syskon som plötsligt inser att de inte har samma pappa, så det är lite känsligt. Man kan ju också hitta en nära släkting som man inte vetat om.