|

Nu kräver Vasabladet namn under webbkommentarer

Din egen bild dyker upp om du är inloggad på Facebook och markerar kommentarsfältet under Vbl-artikeln. Zoom
Foto: Skärmdump

Din egen bild dyker upp om du är inloggad på Facebook och markerar kommentarsfältet under Vbl-artikeln.

Alla som vill kommentera Vasabladets webbartiklar förväntas från och med i dag göra det under sitt eget namn.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Har du redan en egen profil på Facebook är det bara att börja på. Saknar du Facebookkonto i eget namn måste du skapa ett.

HSS Medias tidningar Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten kommer att övergå till det nya systemet med webbkommentarer via Facebook i dag på förmiddagen. Då du är inloggad på Facebook dyker din bild upp i en kommentarsruta i slutet på varje artikel på nyhetssajterna.


Ett sätt att återerövra den digitala debatten

Den nya webbkommentarspolicyn bygger på en insikt som mognat fram om att en seriös samhällsdebatt förutsätter att var och en tar ansvar för egna uttalanden. Nivån på debatten blir automatiskt lite högre i debatter i vilka debattörerna inte tillåts vara anonyma.

Annons

– Vi som mediehus har också ett stort ansvar i hurudant klimat våra sajter skapar på webben. Förhoppningsvis blir detta ett stort steg i rätt riktning, säger Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg.

I och med att HSS Medias tidningar hittills har tillåtit anonyma webbkommentarer har en del av den mer seriösa, digitala samhällsdebatten flyttat från tidningarnas webbsidor till de sociala medierna.

Beslutet om den nya webbdebattpolicyn är alltså tillika ett sätt för HSS Medias tidningar att återerövra den digitala debatten.


"Får inte vara för krångligt"

På senare tid har många läsare hört av sig med negativ feedback om de anonyma webbkommentarerna. En del av kritiken har varit berättigad.

Beslutet om en ny webbdebattspolicy har föregåtts av en utredning av olika alternativ. HSS Medias redaktionella ledning har bland annat undersökt ett system med identitetsbekräftelse med bankkoder, men det befanns både dyrt och lite onödigt byråkratiskt.

– Det får inte vara för krångligt att delta. En intressant digital debatt kräver också en smidighet och en flexibilitet, säger Nyberg.

Tillsvidare fortsätter tidningarna att förhandsmoderera debatten, vilket innebär att webbkommentarerna kommer in med en viss fördröjning. Om debattklimatet förbättras kan det bli aktuellt med en efterhandsmoderering som gör debatten mer levande och direkt.


Webbdebatten kan lyftas in i papperstidningen

I och med att tidningarna nu börjar tillämpa samma debattregler för webben som för papperstidningen blir det också möjligt att hitta synergier mellan den digitala debatten och papperstidningsdebatten.

En del av den debatt som förs på webben kan lyftas in i papperstidningen.

Med den nya kommentarsfunktionen kan alla med ett Facebookkonto kommentera artiklar på nyhetssajterna, förutsatt att man är inloggad på Facebook. För att kunna läsa och kommentera PLUS-artiklarna krävs precis som förr en prenumeration.


Beredda att ompröva vid problem

HSS Medias chefredaktörer Niklas Nyberg (Vasabladet), Kenneth Myntti (Österbottens Tidning) och Mats Ekman (Syd-Österbotten) har varit medvetna om problemen med den debattpolicy som har tillämpats hittills, men de inser också att den nya webbdebattpolicyn kan ge upphov till andra problem.

– I så fall omprövar vi beslutet och går in för något helt annat. Det är bättre att fatta beslut än att inte göra något alls åt ett system som driver bort den seriösa debatten och förorsakar gnissel hos många läsare.

Nya debattregler för webben

  • Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.
  • Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.
  • Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m.
  • Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.
  • Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.
  • Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan