|

Lärarjobb i Sverige lockar allt fler

NyhetsbildZoom
Dåliga utsikter på arbetsmarknaden gör att allt fler svenskspråkiga lärare riktar blicken mot Sverige. Foto: Arkiv
Jobbutsikterna i Finland är inte ljusa, säger Jutta Maunula, ordförande för Finlands svenska lärarstuderandes förening. Över 70 procent av de svenskspråkiga lärarstuderandena kan tänka sig att jobba i Sverige. Ändå lockar lärarjobb Österbotten och Nyland lika mycket.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Christer Holmlund, förbundsordförande vid Finlands Svenska Lärarförbund, säger att siffrorna är beklagliga. Diskussionen om lärarsituationen i Svenskfinland har länge handlat om nord eller syd men nu har även väst klivit in i bilden.

Tre av fyra svenskspråkiga lärarstuderande kan tänka sig att flytta till Sverige för att jobba som lärare. Det visar Jutta Maunulas enkät som på bara några dygn samlade 171 svar från klasslärare, ämneslärare och speciallärare vid Åbo Akademi.

– Jobbutsikterna i Finland är inte särskilt ljusa för till exempel lärare i slöjd eller huslig ekonomi, säger Maunula som själv studerar för fjärde året.

Trots att många kan tänka sig att jobba i Sverige är det få som tror att de verkligen kommer att slå slag i saken.

Resultaten från enkäten beskriver lärarstuderandenas oro över att jobben inte räcker till. En bidragande orsak är den nyetablerade klasslärarutbildningen i Helsingfors. De lärarstuderande som har tänkt jobba i södra Finland har ökat på studietakten för att bli färdiga så fort som möjligt.

– De vill nå examen snabbt för att ha goda chanser att få jobb i söder, säger Maunula.


Allt fler riktar blickarna mot Sverige

Christer Holmlund beklagar att den utökade utbildningsvolymen har lett till turbulens på arbetsmarknaden och att studerandena riktar blickarna mot Sverige.

– Vi måste se till att Svenskfinland är den attraktivaste arbetsmarknaden för våra lärare. För arbetsgivarna gäller det att sköta om att lönerna och arbetsmiljön är i skick.

Resultaten från enkäten visar att intresset för lärarjobb i Österbotten och Nyland är lika stort bland de studerande. Hela 58 procent vill jobba i Österbotten och 57 procent i Nyland. I enkäten kunde de studerande välja flera alternativ, därför överskrids 100 procent.

– Det gamla påståendet att lärarstuderande i Vasa inte kan tänka sig att flytta söderut utmanas nu, säger Holmlund.

Kommentarer
|

Internationell jämförelse: Finland gör mest gott för världen

Nyhetsbild
Finland är ett bra land, enligt jämförelsen The Good Country Index. Foto: Pixabay
Enligt jämförelsen The Good Country Index är Finland det land i världen som gör mest gott för mänskligheten och belastar jorden minst i proportion till sin storlek.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan